Hírek

2004.12.31. 00:00

Veszélyekkel jár a mulatozás

Fokozottan készülnek az év utolsó éjszakájára a mentőszolgálat és a rendőrség munkatársai a fővárosban. A legnagyobb problémát még mindig az alkoholfogyasztás jelenti.

Kiss G.–Vultur Cs. – Dukai N. Á.–Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A mentőszolgálat szilveszter napján is készenlétben áll, hiszen nekik a mai nap az év legforgalmasabb napja
[/caption]A mulatozással, pezsgőzéssel és petárdarobbantgatással kísért évbúcsúztatás komoly kihívás elé állítja a mentőszolgálat munkatársait. A szilveszteri éjszakára a rendőrség is fokozott figyelmet fordít.
– Mindig az év utolsó napja a legforgalmasabb – mondta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Egy átlagos napon háromszáz segélyhívás fut be a fővárosban, szilveszterkor ötszáz.
A Budapesten szolgálatot teljesítő hatvan darab mentőautó általában nem is elég a feladatok ellátására. A legnagyobb problémát még mindig a túlzott alkoholfogyasztás jelenti. Ennek következtében nemcsak a balesetekkel, hanem a kihűléssel és fagyással járó sérülések száma is megemelkedik. Győrfi Pál nem tartja kiemelt veszélyforrásnak a petárdázást. Elmondta, egy-két komolyabb balesettel találkoznak, amelyeket elsősorban a házi készítésű tűzijátékok és robbanószerkezetek okoznak.
– Fokozott ellenőrzésre számíthatnak az autósok – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól  Bartha László százados. Az ittas vezetés szilveszterkor is tilos. A rendőrség minden szabadtéri rendezvényen jelen lesz. Amennyiben egy autót petárdarobbanás miatt sérülés ér, tulajdonosa a kerületi rendőrkapitányságokon tehet bejelentést.
A fővárosi tűzoltók az év utolsó napjára is ugyanúgy készülnek, mint bármely hétköznapra. Háromszáz munkatársuk minden pillanatban kész a bevetésre. Szóvivőjük, Molnár Péter elmondta: az utcai petárdázás főként akkor okozhat tüzet, ha autó alá dobják. Erre azonban még nem volt példa.

Újév napján sem unatkozunk: állatkert, fürdő, mozi

Aki megússza másnaposság nélkül az újév napját, tévénézésen kívül is találhat magának elfoglaltságot. A fővárosi állatkertben például viszonylag nagy a forgalom január 1-jén. 2005. első napján is nyitva tartanak reggel kilenctől délután négyig. A pénztár azonban már háromkor bezár. A fürdők közül a Gellért és a Széchenyi tart nyitva nyolctól négyig. A Fővárosi Nagycirkuszban délután háromkor

a kínai társulat előadása látható. Moziba is mehetünk. A színházak viszont zárva lesznek.

Ha esik, akkor a hómunkásoknak nincs szilveszter

– A téli munkarendünkön nem változtatunk szilveszterkor sem. Jegesedés, havazás esetén azonnal indulni tudunk – mondta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. A cég január 1-jén reggel megkezdi a város takarítását. A főváros hegyes területén, az I. kerületben egy tízfős hóeltakarító csapat november 15-től áll készenlétben. A gépi hókotrást, sószórást az FKF Rt. végzi. Kispesten tizenöt hómunkás, egy hókotró és egy homokszóró autó járja az utakat.

Hatszáz köbméter szemét

A közterület-fenntartó munkatársai január elsején már reggel 6 órakor nekiállnak a takarításnak. Összeszedik a szemetet a rendezvények helyszínein, az aluljárókban, a Kis- és a Nagykörúton. A tavalyi tapasztalatok szerint legalább 600-700 köbméter szemetet kell összeszednie a cég 650 munkatársának.

Szabad a pálya és parkolhatunk tilosban is

Szilveszter éjszakájára a rendőrség feloldja Budapest összes megállást és várakozást tiltó tábláját. Az autósok így december 31-én tizennyolc órától 2005. január 1-jén reggel hat óráig ott is parkolhatnak, ahol az év többi napján nem. A rendőrség mindössze arra kéri a járműtulajdonosokat, hogy várakozásukkal ezeken a helyeken se akadályozzák a forgalmat. A gyalogosok is szabadon átkelhetnek az úttesten, ám testi épségükre vigyázzanak.

a rendőrség munkatársai a fővárosban. A legnagyobb problémát még mindig az alkoholfogyasztás jelenti. Kiss G.–Vultur Cs. – Dukai N. Á.–Vajta Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!