Hírek

2004.12.14. 00:00

Utánozzák az Európai Uniót

T. A.

Tizenkét ország társulásával regionális tömb alakult Dél-amerikai Nemzetközösség néven.

Az inkák egykori fővárosában, Cuscóban gyűltek össze nemrég Latin-Amerika tizenkét országának vezetői. Csak a tizenharmadik, Francia Guyana maradt távolt. A politikusok 361 millió ember képviseletében megalakították a Dél-amerikai Nemzetközösséget, amely az EU, valamint a Kanadát, Mexikót és az Egyesült Államokat felölelő szabadkereskedelmi térség után a harmadik legnagyobb közösség. Tervek szerint ez a társulás is idővel közös fizetőeszközt, közös útlevelet és közös parlamentet vezet be.

Egyelőre kérdéses, mikorra valósulhatnak meg a nagyszabású tervek. Hiszen az is eltartott egy ideig, amíg a már meglevő két nagy gazdasági közösség, a Mercosur (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay), illetve az Andok-országok tömörülése (Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolívia) szót értett egymással.

Brazília korábban fenntartásait hangoztatta a most létrejött öszszefogással szemben, és sokáig Argentína sem lelkesedett érte. Végül győzött az összefogás eszméje. Dél-Amerikának sok a közös gondja: főként az infrastruktúra, a belbiztonsági helyzet hiányosságai, a növekvő drogkereskedelem és a bűnözés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!