Hírek

2004.12.28. 00:00

Újbudánk is lesz Óbuda után

A XI. kerület felveszi az Újbuda nevet – értesült a Reggel. Az önkormányzat a híradásokba is bekerülhet ezzel, de gyakorlati magyarázata is van a kerület átkeresztelésének.

Izing Antal

Tizenöt szép nevű városrészből áll a XI. kerület. Ezek a szavak a környék középkori tájegységeinek máig élő nyelvemlékei.

– Mi már régóta használjuk az Újbuda elnevezést – mondta lapunknak Molnár Gyula polgármester. – Hivatalosan jövőre, a kerület hetvenötödik születésnapján érünk el az összefoglaló erejű név felvételéhez. Az Újbuda név használatával egy szóval és „igazságosan” fejezhetjük ki a kerület nagy egészét. Mindezt úgy, hogy nem bántjuk vele a városrészek ősi elnevezéseit. Újbudán száznegyvenkétezer ember él. Fejlődése azzal a sokat számító adottságával kezdődött, hogy a városban a Gellért-hegynél a legkeskenyebb a Duna. Kettőszáznyolcvanöt méter, míg a Lánchídnál negyvenöt méterrel szélesebb. Ha valaki egy akkora folyamon akart a hidak előtti korokban átkelni mint a Duna, annak számított ötven méter. Ha Újbuda ma önálló város lenne, lélekszámával az ötödik legnagyobb magyar város lehetne. Félreértés ne essék, önállósulási törekvésről nincs szó.

Megkérdeztük a polgármestert, ki találta ki Újbudát. A kerület lapját már régen így hívják. Az akkori jegyzőkönyvekben Molnár nem találta a „keresztapát”, de szívesen veszi jelentkezését. A névváltoztatáshoz nem kell fővárosi jóváhagyás, csak testületi döntés. Az előterjesztés szövegében nagyjából azok az érvek szerepelnek majd, melyek cikkünk elején olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!