Hírek

2004.12.18. 06:55

Túlképzett diplomások alacsony béren

Világgazdaság-Reggel

A hazai cégek 40 százaléka alkalmaz túlképzett embereket alacsonyabb munkakörökben – derül ki a Világgazdaság írásából, melyet a Hay Group magyarországi jövedelemszint felmérése alapján készítettek. A megkérdezett cégek kétharmada jelezte, hogy bizonyos munkakörök esetén túlkínálat van a munkavállalók körében. Ennek okaként a túlképzést jelölték meg a cégek. A munkaerőpiaci túlkinálat miatt sok diplomás alacsonyabb, középfokú végzettséget igénylő munkakört tölt be, az annak megfelelő javadalmazással. Az alacsonyabb munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók jelentős része pedagógusi, nyelvtanári, illetve gazdasági felsőfokú képzettséggel rendelkezik. A gazdasági diplomások közül különösen azok keresnek rosszul, akik kevésbé neves főiskolán végeztek vagy levelező tagozaton szerezték diplomájukat.

Hay Group felmérése szerint nagyságrendileg 2,8 millió forint a bruttó fix bére éves szinten annak a legalább 1–3 év tapasztalattal rendelkező diplomás munkavállalónak, aki végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik. A kelet-magyarországi régióban átlagosan akár 25 százalékkal alacsonyabbak a bérek, legyen szó bármilyen pozícióról. A már tapasztalattal rendelkező, de roszszul fizetett felsőfokú végzettségűek havi bruttó átlagkeresete 224–232 ezer forint között változik.

A KSH legfrissebb adatai szerint az egészségügyben dolgozó szellemi foglalkozásúak havi bruttó átlagkeresete a 150 ezret sem éri el, utánuk a nonprofit szektor diplomásai következnek 165 ezerrel. Az oktatásban dolgozó szellemi foglalkozásúak 173 ezret kapnak bruttóban, a közszféra diplomás bérei pedig 165-200 ezer között alakulnak.

Míg az úgynevezett „kirakatembereket”, a marketing, az értékesítés, a pénzügy területén dolgozókat versenyképesen bérezik a hazai vállalatok, addig a „háttérmunkások”, a támogatói posztokon dolgozók keresete jóval alacsonyabb, különösen, ha kutatói tevékenységhez kapcsolódik a munkájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!