Hírek

2004.12.02. 01:14

Tanácsok egymilliárdért

A főváros részéről Atkári János írta alá ez egymilliárdos tanácsadói szerződést. A nyertes német cég magyar alvállakozóira bízta a munka nagy részét.

Zsidai Péter

A Reggel elsőként számolt be arról, hogy a GKW Consult a Currie and Brownnal (CB) egymilliárd forintért ad tanácsokat a csepeli szennyvíztisztító megvalósítása során. Atkári arra kérte lapunkat, Vajda Pál főpolgármestert keressük meg kérdéseinkkel, mivel a beruházások hozzá és az illetékes közmű ügyosztályhoz tartoznak. A Vajda-apparátus készítette elő a tanácsadókkal való szerződést és folytatta a tárgyalásokat, amelyeknek csak egy részére hívták meg. Atkári szerint az EU illetékesei komoly kritikákat fogalmaztak meg mind Vajdáék mind a beruházásra létrehozott Enviroduna Kft. felkészültségével kapcsolatban.
A közmű osztály vezetője, Tóthné Nick Dorottya harmadik napja zárkózik el a válaszadástól. Atkári ehhez a következő megjegyzést fűzte: van rá oka. Vajda Pál frakcióülésen volt, így nem tudott válaszolni kérdéseinkre.
Lapunk kiderítette, az egymilliárdos díjból tizenhatmillióval a Pénzügykutató Rt. részesülhet.
A GKW Consult ugyanis három alvállalkozóra bízza a munkát.
A BHU Umwelttechnikre, a Spányi és Jakabra és a Pénzügykutatóra. Polgár Miklós, ez utóbbi cég gazdasági igazgatója arról tájékoztatott, évente nyolcmillió forintért vállalták el a beruházás pénzügyi ellenőrzését. Megbizatásuk 2005-2006-ra szól, az erről szóló szerződést 2002. december 9-én kötötték. Ez egyértelművé teszi, hogy
a GKW-CB eleve úgy számolt, csak évekkel később kezdődik az érdemi munka. Ettől függetlenül a városházáról már eddig is folyosították a tanácsadói díjat. A Reggel azt is megtudta, miért kapja a pénzt a német cég. Oszkó Károly, a beruházásra létrehozott Enviroduna Kft. igazgatója azt közölte, a teljes körű tanácsadó munkájáért. Ami azt jelenti, elkészíti a szennyvíztisztító megvalósítási és pénzügyi ütemtervét, és kialakítja minőségbiztosítási rendszerét.
Polgár Miklós azt mondta lapunknak, lényegében már lemondtak arról, hogy felvegyék a munkát. A GKW ugyanis a szerződéskötés óta semmilyen jelzést nem adott. A szerződést egyébként úgy kötötték, hogy a Pénzügykutatónak nem jár kártérítés, amennyiben nem indul a beruházás. Lapunk megkereste a csepeli szennyvíztisztítóban közreműködő másik hazai alvállakozót, a Spányi és Jakab beruházásszervező céget. Az ügyvezető igazgató, Spányi György  csak a jövő hét végén kíván nyilatkozni.

Más végzi a munkát

A kiválasztott két hazai alvállalkozó részvétele azt mutatja, a GKW-CB a rá bízott feladatok túlnyomó részét mással végezteti.

A Pénzügykutatónak két éven át kell figyelnie a munkálatokkal kapcsolatos összes pénzmozgást. Az 1991-ben alapított Spányi és Jakab a beruházások teljes körű kivitelezését vállalja. Előkészítést, költségellenőrzést, banki és műszaki ellenőrzést, kulcsra kész építést fővállalkozó nélkül, épületgépészeti, elektromos rendszerek tervezését, térkialakítást.

Kérdés, végül milyen feladatok hárulnak a két széles körű,

nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező mannheimi és londoni cégre?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!