Hírek

2004.12.17. 00:00

Támogatás a csehországi kisebbségek javára

Gy. Z.

Harmincmillió koronával (azaz mintegy 240 millió forinttal) támogatja 2005-ben a csehországi kisebbségi sajtót a kormány. Ezt a költségvetési pénzt a kulturális minisztérium mellett működő támogatási bizottság osztja szét rendszeresen pályázat alapján.

A csehországi nemzeti kisebbségek az idén 34 pályázatot adtak be, s ebből 24-et talált megfelelőnek a támogatási bizottság. A kormányzati támogatás legnagyobb mértéke az adott kiadvány éves költségvetésének 70 százaléka lehet. Ilyen mértékű támogatást csak néhány kisebbségi lap kapott, köztük a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége által évente öt alkalommal megjelentetett Prágai Tükör című folyóirat. Pályázott a Brünni Magyar Futár című folyóirat is, de regionális jellege miatt az állam a központi pénzekből nem támogatja.

Jelenleg más magyar publikáció nincsen Csehországban. A kilencvenes években a közszolgálati rádióban is volt kéthavonta egy húszperces magyar nyelvű műsor, de az mára már megszűnt. A közszolgálati televízióban a Babylon című heti negyedórás magazin foglalkozik a nemzeti kisebbségekkel.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!