Hírek

2004.12.04. 00:32

Spórol a kormány az ellenőrök jutalmán

Az APEH dolgozóinak többsége már lemondott karácsonyi jutalmáról. A labda jelenleg a pénzügyminiszter térfelén pattog. Ott azt mondták: „az adatok feldolgozás alatt állnak és csak december közepén dől el, lesz-e jutalom, vagy sem”.

Körmendi Gábor

2002-ben még a sokat látott revizorok is meglepődtek, hogy  mennyi pénz kaptak karácsonyra. A bruttó 2-300 ezer forint minden családban jól jött. Tavaly ennek már csak a fele jutott. Az idén eddig semmi. Előfordulhat azonban, hogy mégis kerül jutalompénz a karácsonyfa alá. Egy törvénymódosításnak köszönhetően az éves bevételi elvárás teljesítésének arányában is fizethet jutalmat a hivatal. Ennek az a feltétele, hogy november 25-ig a tervezett bevétel 88 százalékát beszedik. Összesen 2850,5 milliárd forintot kellene átadni a költségvetésnek. A kérdés az, mit gondol a Pénzügyminisztérium. Mivel a döntés nem szab meg bevételi értékhatárt, csak és kizárólag Draskovics Tibor pénzügyminisztertől függ, mikor és mennyi pénzzel jutalmazzák az APEH-osokat. Király László György APEH-elnök nem akar beszélni a jutalmakról – ezt közölték a Reggellel a hivatal sajtóosztályán. A tárcától azt a választ kaptuk: „az adatok feldolgozás alatt állnak, december közepén derül ki, lesz-e jutalom”. Draskovicsnak tehát az elkövetkező napokban 13 ezer ember karácsonyi hangulatáról is határoznia kell.

A legfőbb bevételi forrásokat az általános forgalmiadóból (áfa), a személyi jövedelemadóból (szja) és az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) csörgedező forintok alkotják. Ezt be kell hajtani. A Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója úgy véli, a jutalmak lebegtetése mögött a kormányzati spórolás állhat. – A Pénzügyminisztérium komolyan gondolja, hogy egy olyan kényes szervezeten is megtakaríthat, mint az APEH – mondta Hegedűs Miklós. – Másrészt pedig így próbálja hatékonyabb behajtásra sarkalni az adóhivatalt. Az adóbevételekből csökkenthető a költségvetési hiány, ez a legfontosabb a pénzügyi kormányzatnak.

Vannak azonban olyan APEH-ellenőrök is, akik minden cselt bevetnek, hogy megbüntessék a szabálytalankodó vállalkozókat. Láttak már színes bőrű diákot és szerelmespárt alakító revizorokat is. Főleg a vendéglátóhelyeken. – Életszerű próbavásárlásokkal folyik az ellenőrzés, estélyi ruhában nem küldünk revizort egy kiskocsmába – mondta lapunknak Hetesi Gábor, az APEH Somogy Megyei Igazgatóságának osztályvezetője. A legtöbb gond  a nyugtaadással van. – Véletlenül elfelejtettem. Ez szokott lenni a leggyakoribb kifogás. Nem kötelező büntetnünk, de a megyében kibocsátott számlák 42 százalékával gond van. Ez pedig nem tartható – folytatta Hetesi. Ez az országos átlag is.

A pénz beszél

Azt senki sem mondta meg, hogy mennyi pénzt kaphat egy magyar APEH-revizor, ha jól végzi a munkáját. A név nélkül nyilatkozó munkatársak azt mondják: százezer forint alatt nincs prémium. A vezetők 300-600 ezer forintot, az igazgatók ennek a dupláját kapják bruttóban.

A labda jelenleg a pénzügyminiszter térfelén pattog. Ott azt mondták: „az adatok feldolgozás alatt állnak és csak december közepén dől el, lesz-e jutalom, vagy sem”.

Körmendi Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!