Hírek

2004.12.14. 00:00

Sokan igénylik az ingyenes védőoltást

Tóth Tímea

Mindenhol vásárolható

Védőoltás kapható Fluval AB néven, 509 forintos áron szinte minden gyógyszertárban.

Fluarix TM néven, 584 forintért szintén a legtöbb patikában.

Az idősebb korosztálynak a tüdőgyulladás ellen is védelmet biztosító Phenomovax 23 nevű szérumot ajánlják, ez 1251 forint.

Már több mint százhetvenötezer ingyenes védőoltást igényeltek az elmúlt két hónapban a fokozottan veszélyeztetett budapestiek. Az oltóanyagok harminc százalékát még nem használták fel a háziorvosok.

Így a krónikus betegek, a hatvan éven felüliek és az egészségügyi intézményekben gondozottak továbbra is beadathatják a szérumot. Az ÁNTSZ fővárosi intézetének járványügyi osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a fővárosban egyelőre sehol sem találtak vírust.

– Influenzaszerű tünetekkel hetente majdnem kétezren jelentkeznek, ami nem nevezhető számottevőnek. Érdemes azonban elővigyázatosnak lenni, mert még előttünk az igazi tél. Minél többen megkapják a védőoltást, annál kisebb a járvány kialakulásának esélye – teszi hozzá dr. Jakab Dezső.

Akinek nem jár térítésmentes oltás, az ötszáz-hatszáz forintos áron négy-ötféle szérum közül választhat a patikákban. Európában eddig sehonnan nem jelentettek influenzajárványt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!