Hírek

2004.12.17. 00:00

Perelnek a mozgássérültek

A törvény szerint január 1-jére minden közintézményt akadálymentesíteni kell. Biztosítani azt, hogy a mozgáskorlátozottak is gond nélkül bejussanak az épületekbe.

Kiss Gergely

Perek százait indíthatják 2005. január 1-jétől a mozgáskorlátozottak. Az 1998-as esélyegyenlőségi törvény eddig adott haladékot a középületek akadálymentesítésére. A határidő vészesen fogy, a közintézmények többsége az érintettek számára továbbra is megközelíthetetlen.

– Magyarországon az épületek húsz százalékát alakították át
– mondta lapunknak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) főtitkára. Szakály József elkeserítőnek tartja, hogy a közelmúltban felújított épületek, terek esetében sem gondoltak a hátrányos helyzetűekre. Az Erzsébet tér kerekes székkel csak egyik oldaláról közelíthető meg.

– A törvénysértők jövőre kártérítésre is kötelezhetőek– mondta Kolláth György alkotmányjogász. A szakember szerint a bíróságok korábban is helyt adtak a panaszoknak. Tavaly a Centrum Kávéházat marasztalták el. Egy mozgáskorlátozott egyetemista ugyanis nem tudta igénybevenni a mellékhelységet.

Az esélyegyenlőségi minisztériumban pénzhiánnyal indokolták a késéseket. – Százmilliárdos költségről van szó – mondta a fogyatékosügyi főosztályvezető. Horváth Péter szerint az összeg jövőre sem lesz előteremthető. A tárca emiatt a 2005-ös határidő eltolását kezdeményezi.

Útikalauz az épületekről

Budapest épületeinek 10 százaléka akadálymentes – mondta Ercséné Farkas Gyöngyi, a Motiváció Sérülteket Segítő Alapítvány munkatársa. A szervezet felmérte a főváros közintézményeit, és Budapesti útikalauz címen könyvben is megjelentette. Felsorolják a teljesen vagy részben akadálymentesített mozikat, éttermeket, szállodákat. 

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!