Hírek

2004.12.21. 07:11

Nagy Tibor még mindig váci

A nyáron volt tíz esztendeje annak, hogy a Vác FC-Samsung labdarúgói bajnoki címet szereztek az élvonalban.

Gonda László

A Duna-parti város klubja, amely a kilencvenes évek első felében a mezőny egyik legjobbja volt, a Nagyvárad és a Győr után harmadik vidéki együttesként ért fel a csúcsra – azóta a Dunaújváros és a Zalaegerszeg is bővítette a nem fővárosi bajnokok táborát.
A Csank János által vezetett társaság a bajnoki cím mellett két ezüstérmet is begyűjtött, és kétszer kupadöntőt is játszott.
A tíz évvel ezelőtti sikert azonban mélyrepülés követte . A feljutással, 1987-ben elkezdett munka eredménye gyorsan foszlott semmivé. A sikerekkel járó, egyre nagyobb kiadásokra nem volt fedezet, új szponzorok nem jöttek. Akkor még úgy tűnt, a váci vezetők egyszerűen nem értik a dolgukat, nem tudnak támogatókat szerezni a remeklő együttes mellé, ám azóta számos példa bizonyította, hogy a futball – legalábbis itthon – képtelen eltartani magát. A váci aranycsapat lassan szétszéledt, az edzők és vezetők egymásnak adták a kilincset, s végül a klub kiesett és hivatalosan is csődbe ment. Sokat mondhat, hogy 1995 és 2000 között Tóth Dénes, Steidl Sándor, Strausz László (kétszer is), Csank János, Kiss Károly, Ady János és Gujdár Sándor is volt a csapat szakvezetője…
A klub és a csapat egykori vezetői már mind elszakadtak a Váctól. Az akkori elnök, Iványi Károly volt a Vasas egyik vezetője is, de ma már egy ingatlanközvetítő irodát vezet Vácott. A technikai igazgató, László Attila a váci éveket követően a válogatott technikai főnöke lett, majd a balassagyarmati csapatot segítette. Belák Gyula klubtitkár most építőipari és épületgépészeti céget üzemeltet, a volt pályaedző, Vass László pedig Kuvaitban trénerkedik. Ő a váci sikerek után jó néhány klubnál megfordult Csank János oldalán.
Csank János Vác után Görögországban edzősködött, majd szövetségi kapitányként világbajnoki pótselejtezőre vezette a válogatottat. Ezután ismét dolgozott Vácott, majd a Videotonnal az NB II-ben, a Ferencvárossal pedig az élvonalban nyert újabb aranyérmet. Később Siófokon, majd ismét Székesfehérvárott tevékenykedett, ma éppen nincs csapata.

A válogatott középhátvédből mára már golfedző lett

A bajnokcsapat tagjai közül az élvonalban már senki sem szerepel, de Kriska Gábor, Kasza István, Nyikos József, Burzi Attila, Répási László, Puglits Gábor, Bereczki Péter, Szedlacsek István, Koszta János és Füle Antal, Romanek János és Bánföldi Zoltán is játszik, utóbbi kettő a második ligában. Bánföldi éppen Vácott. Többen is edzősködnek, a „szolnoki” Romanek trénere volt csapattársa, Simon Antal, aki a Vasas és a ZTE pályaedzője is volt már – utóbbi csapattal bajnok is lett. Koszta Vácott vállalt munkát, de besegít Újpesten is. Aranyos Imre a Vasas, Dzurják József az FTC utánpótláscsapatainál dolgozik, Hámori István a BKV kapusedzője, Nagy Tibor pedig a Vác pályaedzője.

Hárman civilek: Füle Antal egy vadászbolt, Szalai Attila egy autógumikat forgalmazó cég üzletvezetője, Hahn Árpád pedig golfedzőként dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!