Hírek

2004.12.16. 07:13

Mesterművek: legelőször a Reggelben

Bár a Műcsarnokban titkolóznak, lapunk mindent megtudott a holnap nyíló francia tárlatról. Minden idők egyik legjelentősebb hazai kiállítása február végéig látható. A négyszáz évet felölelő válogatás eddig sosem látott áttekintést nyújt a francia festészetről.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="263"] Hosszú sorok kígyóztak a Szépművészeti Múzeum Monet-kiállítása előtt
[/caption]A Monet és barátai című tárlaton az év elején néhány impresszionista nagy mester műveivel ismerkedhetett meg a magyar közönség. Emlékezetes az az elszántság, ahogy az érdeklődők három hónapon át álltak hosszú sorokban a Szépművészeti Múzeum előtt. De a Műcsarnok holnap nyíló kiállítása valószínűleg még ennél is nagyobb rohamra számíthat. Ugyanis a Mesterművek – 400 év francia festészete című tárlaton nem néhány, hanem tizenöt-húsz francia festő-óriás művei tekinthetők meg. A 17. századi La Tourtól Watteau-n, Delacroix-n, Renoiron, Cézanne-on és Gauguinen át Picassóig és tovább, szinte valamennyi nagy francia mester képe látható.

Az egyedileg kialakított belső terekben összesen százhúsz képet állítottak ki a barokk kortól egészen a jelenig. Ezek nagy része Franciaország világhírű múzeumaiból érkezett Budapestre az Európai Unió kibővülésének alkalmából. A franciák a festészetbe mindig valami merőben újat hoztak. Az első igazán nagy újítás a romantika volt drámaiságával és színgazdagságával. Ezt követte a másik nagy forradalom, a természet felfedezése. A franciák mentek ki először a szabadba festeni. Megjelent a realizmus, a természet- és emberábrázolás. Ez utóbbiban a botrányos életű 19. századi festő, Gustave Courbet járt élen. A 19. század közepén született műve, a Szajna-parti kisasszonyok óriási felháborodást keltett. Courbet egyszerű asszonyokat festett meg, amint kényelmesen heverésznek a folyóparton. A Műcsarnokban mindenki elmerenghet, vajon mi lehetett ebben olyan vérlázító. A franciáknak sikerült először megragadniuk a pillanat szépségét, és egy az egyben ábrázolni napfényt, vizet, levegőt, párát. Aztán Cézanne a szigorú rend mestereként vált híressé. Majd a különféle izmusok képviselői követték őt Matisse-tól Braque-ig és a sokarcú Picassóig. A négyszáz éves ív az absztrakt festők uralmával zárul.

Mesterművek – négyszáz év francia festészete

2004. december 16.–2005. február 27.

Jegyárak: 1800 Ft (felnőtt), 700 Ft (diák, nyugdíjas, pedagógus)

Interneten is rendelhető: www.mucsarnok.hu

Nyitva: naponta 10–20 óráig

december 31-én 10–14 óráig

december 24-én zárva

a holnap nyíló francia tárlatról. Minden idők egyik legjelentősebb hazai kiállítása február végéig látható. A négyszáz évet felölelő válogatás eddig sosem látott áttekintést nyújt a francia festészetről. Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!