Hírek

2004.12.23. 00:00

Megkezdődött a leértékelés

Általában 20-30, de szerencsés esetben akár 70 százalékkal is olcsóbban vehetünk meg termékeket a téli vásárokban, mint az ünnepek előtt. Recept viszont nincs, hiszen sok bolt már karácsony előtt is akciózik.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="303"] Az ünnep utáni árleszállítások már az Árkád üzletközpontban is örömet szereznek
[/caption]Aki nem akar ma és holnap tülekedni az üzletekben, és akinek nem létfontosságú, hogy minden ajándék ott díszelegjen a fa alatt, az nyugodtan halassza el a vásárlást a jövő hétre vagy akár januárra. Ezzel nemcsak a lökdösődéstől óvja meg magát, de lehet, hogy a kiszemelt árut jóval olcsóbban veheti majd meg.

A sportcikkeket áruló Hervisnél például a januári téli vásár keretében 10-70 százalékkal alacsonyabb áron szerezhetők be bizonyos termékek. Hogy melyek, azt persze nem hajlandók elárulni, hiszen azzal saját üzleti kilátásaikat rontanák. Annyit árultak el, hogy a télhez kapcsolódó sporteszközök, -ruházatok lesznek olcsóbbak.

A téli vásár leginkább a ruha- és cipőkereskedelemre jellemző, mivel kínálatuk meghatározóan az évszakokhoz kapcsolódik. Télikabátot nem látunk júliusban az üzletekben, mint ahogy fürdőruhából is jóval kisebb a választék decemberben, mint nyáron.

A ruha-, cipőüzleteknek raktározási szempontból is alapvető fontosságú, hogy túladjanak a szezonból kifutó termékeiken.
Így van ez a tinik körében népszerű divatot közvetítő valamennyi márka esetében, melyeknél várhatóan szintén januárban indul a téli vásár. Ugyanakkor érdekességként megemlíthetjük, hogy a Retro-nál már az ünnepek előtt 20-30 százalékkal olcsóbban adtak néhány női felsőt.

A szórakoztató elektronikai áruházaknál teljesen más a helyzet. Soha nem hirdetnek meg általános akciót, hogy például a televíziókat vagy a DVD-ket 20 vagy 30 százalékkal olcsóbban adják.<keretes1808

Később olcsóbb is lehet

Nehéz jó tanácsot adni, hogy milyen termék megvásárlásával várjunk, hátha leértekelve olcsóbban juthatunk hozzá - mondta lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ugyanis fenáll annak a veszélye, hogy a kiszemelt termék elfogy az ünnepek előtt, vagy nem a kívánt méretben lesz kapható. Az sem kizárt, hogy a vásárlónak egyszerűen peche lesz, s a terméket eszeágában sincs leértékelnie a kereskedőnek. Szezonális termékeknél persze jó eséllyel számíthatunk arra, hogy adja majd olcsóbban is a kereskedő a portékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!