Hírek

2004.12.20. 00:00

Még a régi helyén áll a cukrászda

BAMA

Sűrűn cserélték a táblákat
A Vörösmarty teret először Sétatérnek, majd az itt állt királyi harmincadhivatalról Harmincad térnek nevezték. Később Theatrum piacként emlegették, majd 1872-től Régi Színház térnek hívták. A városi magisztrátus 1874-ben úgy döntött, inkább Ferenc József leányáról, Gizelláról nevezi el. A nőuralom 1918-ig tartott: ekkor a városvezetés a tömegek nyomására Károlyi Mihály mellett tette le a garast. Ám a szabadelvűség alig egy év múlva odalett, és Vörösmarty neve került a táblákra. Nagy költőnk szobra 1908 óta díszíti a parkot. A carrarai márványból készült mű Kallós Ede és Telcs Ede alkotása. A kép jobb sarkában látható Kugler cukrászda 1870-ben nyílt meg itt. A világhírű üzletet 1884-ben vette meg Gerbeaud Emil. Az ínyesmester tovább emelte a színvonalat. Bonbonjait Amerikába szállították, asztalainál királyok, hercegek és maharadzsák ették a süteményt.

Rákosi állítólag üvöltözött
Vörösmarty tér mai képe a 20. század elején alakult ki. A kétemeletes házak helyét bérpaloták foglalták el, s közepére aprócska park került. Az idilli képet a háború rendezte át. A régi fénykép jobb oldalán látható Haas-palota leomlott, s társai is súlyos károkat szenvedtek. A szobrokkal díszes pompás épület telkén húzták föl 1971-ben a most bontás alatt álló borzalmas betonszörnyet. A kultúrpalotának nevezett acél-üveg épületben művészeti intézmények, majd a kilencvenes években brókerirodák vertek tanyát. A kommunisták hatalomra kerülése után természetesen a Gerbeaud-ot is államosították. Ám a külföldre menekült család ezt nem tűrte, s nemzetközi pert indított a névhasználat betiltásáért. A viadalból ők kerültek ki győztesen, így 1951-ben Vörösmartyra keresztelték a cukrászdát. Rákosi Mátyás pártfőtitkár állítólag üvöltözött mérgében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!