Hírek

2004.12.13. 00:00

Luca-napi boszorkányságok

Luca napja, december 13-a alkalmából elmentünk jósoltatni. A főpapnőtől azt is megtudtuk, kik és miért járnak a beavatotthoz.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Kárpáti Lilly: a jóslás komoly dolog. Minden egyes rezdülésnek jelentése van. Az inga ritkán téved.
[/caption]– Főpapnő vagyok – közli Kárpáti Lilly egyszerűen. Mint ahogy más azt mondja magáról, hogy orvos, tanár vagy ápolónő. A sötét szempár, az aranyszín nyakék, a vállra borított fekete-arany selyemkendő valóban méltóságot sugall.

A környezet is különleges. Szép a régi belvárosi lakópalota, szép a tágas polgári lakás – benne számtalan megkapó tárgy. Gyertyaágak karos gyertyatartókban, füstölők, kristályok.

A hiedelem szerint gyógyerővel rendelkező féldrágakövek, cigánykártya és tarot, viaszból öntött vudubaba. Utóbbi testéből tűk meredeznek a megfelelő pontokon: szerelmi kötést lehet velük varázsolni.
Kárpáti Lilly egy titkos rend főpapnője. A közösségnek mindenütt a világon vannak tagjai: művészek, orvosok, ügyvédek.

A főpapnő abban különbözik a többiektől, hogy jósol, kártyát vet, tenyérből olvas, holtakkal teremt kapcsolatot. És szertartásokat mutat be az isteneknek, akikben hisz.

Segítségre pedig nap mint nap számos ember szorul. Igaz, Lilly kevés ügyfelet fogad, mert nem futószalagszerűen akarja művelni a dolgot. Vendégköre korántsem holmi tudatlan babonások gyülekezete.
Magánnyomozó, ügyvéd, politikus, orvos, újságíró egyaránt megfordul nála. Ráadásul nemcsak nők. Sőt. A vendégek negyven százaléka férfi. Lilly nem csodálkozik ezen.

– Tükröt tartok az embereknek – mondja. – Sokan nem ismerik önmagukat. Tele vannak feldolgozatlan élményekkel, és csak arra várnak, hogy valaki kimozdítsa őket egy elviselhetetlen állapotból. Volt például egy gyógyszerész, aki nem volt biztos benne, hogy jó szakmát választott. Némi segítséggel sikerült megoldania az életét.

A visszajelzések tehát jók. Lillynek hirdetnie sem kell, ügyfelei egymásnak adják a kilincset. Egyórányi foglalkozás
6 ezer forintot kóstál. S hogy mi a szerepe a varázsgömbnek és egyéb kellékeknek?

– A kártya, a tenyérolvasás, a viasz, a számmisztika, az asztrológia eszköz csupán – mosolyog a hölgy. – A vendégek kérésére választok közülük, de nem bennük van az igazság.
Az a megérzésben rejlik. Megtörtént, hogy a kártya pont az ellenkezőjét mutatta annak, amit éreztem. Önmagamra hallgattam, és nekem lett igazam.

Egyik kollégám elküldte velem a születési dátumát, kérem Kárpáti Lillyt, jósoljon neki valamit belőle.
– Nem tehetem – ingatja a fejét. – Olyan dolgok derülhetnek ki, amikről az úr nem biztos, hogy szeretné, ha másvalaki is tudna. A magánélet csak a miénk, a lelki szemérmet tiszteletben kell tartani. Ezért van nagyon rossz véleményem a televíziós jósokról. Undorító dolog ország-világnak kitálalni mások legszentebb titkait. Még akkor is, ha az illető maga járul hozzá.

Az igazi beavatott nem csinál nyilvános üzletet a tudásából, hanem önmagában mélyíti el.
Lássuk hát a medvét, pontosabban a kártyát. Lilly cigánykártyacsomagot vesz elő. Keverni kell, bal kézzel emelni, a jósnő pedig kiveti a lapokat. Jellem-elemzés következik. Az ember persze kétkedve figyel, de nagyjából stimmel a dolog. Gyerekkor, vérmérséklet, munkahelyek, kapcsolatok. A hölgy határozottan jó emberismerő.

Jön a tarot, abból meg húzni kell bal kézzel. Az ügyfél kérdésétől függ, mikor hány lapot. És hát mire kíváncsi leginkább egy nő? Hogy a férfi, akit szeret, viszontszereti-e.

– Tudja, mit keres egy asszonyban ez az úr? – hunyorít a jós. – A kiszámíthatatlanságot. Amit maga képes is nyújtani neki.
Ó, igen. Luca napja ide vagy oda, jólesik ezt hallani.

A szűz vértanú ünnepe és a szellemek napja

Szent Lucia erényes, ókeresztény szicíliai szűz volt a IV. században. Nem ment hozzá pogány kérőjéhez, hitéért vértanúságot szenvedett. Ünnepe az európai vallásos néphagyomány jeles napja. Időjárás-, termés-, szerelem- és haláljósló, sőt szépség-, egészségvarázsló szokások fűződnek hozzá. A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-án volt leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Ez volt a szellemek, boszorkányok megjelenésének időpontja is.

Bűbájosság forintosítva: mibe kerül a varázslás?

Melittánál, a boszorkánynál a szolgáltatásokhoz árlista tartozik.

- Kártyavetés: 6 ezer forint

- Számmisztika: 6 ezer forint

- Tenyérolvasás: 6 ezer forint

- Ingából olvasás: 6 ezer forint

- Asztro elemzés: 6 ezer forint

- Gyászfeldolgozás: 7 ezer forint

- Szerelmi oldás: 15 ezer forint

Jövendöljünk férjet, jósoljunk házasságot

Luca napján régi népszokás szerint pogácsákat sütöttek.

A jövendőbeli neve kiderült a beléjük sütött nevekből. Ugyanezt a célt szolgálta a LUCA-CÉDULÁK készítése: 12 cédulára férfineveket írtak, Luca-naptól karácsonyig mindennap tűzbe dobtak egyet. Amelyik utoljára maradt, az mutatta a leendő társ nevét. Házasságjóslás: Luca-nap estéjén készíts tésztát, szabjál belőle 13 darabot, írj 13 cédulára neveket, gömbölygesd bele a tésztába, vesd forró vízbe a gombócokat, és amelyiket legelébb feldobja a víz, az mutatja meg a leendő férj nevét.

Lassan készül, mint Luca széke

Luca széke kilencféle fából, a boszorkányság alakjában, ötszögben faragott kis szék. Faragását december 13-án, Luca napján kezdik és napról napra folytatják. Azt tartják, aki karácsony éjjel az éjféli misén erre felül vagy feláll, az felismeri a falu boszorkányait. Luca széke példázza a hosszadalmas munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!