Hírek

2004.12.22. 00:00

Kulcsár kőbányai műveletei

A K and H Equitisnek 2005. január 4-ig közel kétmilliárd 857 millió forintot és tizenegy százalék késedelmi kamatot kell a kőbányai önkormányzat folyószámlájára átatulnia.

Izing Antal

Az ítéletet a Pénz és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság hozta.
A testület tevékenységének lényege, hogy a gazdálkodó szervezetek közti jogvitákban az állami bíróságokhoz képest gyorsan hoz ítéletet.
A Reggel úgy értesült, hogy a KH Equitis szerette volna elkerülni a választott bíróságot, vitatta hatáskörét. A választott bírák 13 hónap alatt meghozták jogerős döntésüket, bár eredetileg hat hónap alatt akartak végezni az ügygyel. Az összeg a kőbányai önkormányzat OTP Rt. által vezetett folyószámlára érkezik január 4-én. Erre ma még senki nem mer mérget venni. Ha nem fizetnek, azonnali végrehajtást, inkasszót kérhet Kőbánya.
Az OTP Rt. több mint két és fél milliárd forint hitelt adott Kőbányának. Ezért nyilatkozta lapunk szombati számában Andó Sándor polgármester: a kedvező kamatozású hitel jóvoltából egy önkormányzati beruházást sem kellett leállítani.
A Reggel úgy értesült, hogy a közel 3,4 milliárd forintból a számlavezető OTP Rt. azonnal magához veszi a Kőbányának köl-csönadott kétmilliárdját. Andó ezt cáfolta. Hárommilliárdos hitelkeretük van – mondta –, melyből 1,2 milliárdot használtak fel. Ha megérkezik a 3,4 milliárd január 4-én, pozitív lesz az egyenlegük, amely azt jelenti: nem kamatot fizetnek, hanem kamatot kapnak. Pénzük egy részét lekötik. Ma rendkívüli ülést tart a testület. 2003 októberében egyhangúlag, egyetlen tartózkodással ők döntöttek úgy, hogy beperlik az Equitist. Ekkor határozták el azt is, hogy Jurasits Zsolt (42) ügyvédi irodáját bízzák meg a jogi képviselettel.
Jurasits 1992-ben az ÁPV Rt.-vel szemben már megnyert egy pert Kőbányának. Sikeresen képviselte a kerületet a New York Brókerrel szemben egy elszámolási vitában. Ügyfele volt a Malév Rt.-t a PRAP and Whitney nevű hadiipari céggel szembeni „hajtóműperben”.
Több nyertes pere volt már eddig is. A várpalotai születésű Jura-sits önmagát „magányos dzsungelharcosként” határozza meg. Teljesen egyedül dolgozik.

Kilenc igazolt számlaművelet helyett valójában több mint ötszáz történt

Kulcsár Attila volt pénzügyi tanácsadó három év alatt kilenc számlaműveletet igazolt vissza, tökéletes papírmunkával. Valójában 578 számlaművelet történt három év alatt. Ezt Jurasits a per megindításakor még nem is tudhatta. Az Equitis ugyanis négy hónap levelezés után adta ki az Andó Sándor vezette kerületet képviselő ügyvédnek a Kőbányára vonatkozó értékpapír-forgalmi kimutatást. Jurasits vélekedése szerint nem igaz, amit Kulcsár a sajtónak mondott, miszerint d-trade műveleteket hajtott volna végre. (A d-trade azt jelenti, hogy napközben „teszünk-veszünk” a számlán, estére azonban mindig mindent helyreállítunk.) Az ügyvéd úgy látja: Kulcsár azt csinált a pénzzel, amit akart.

forintot és tizenegy százalék késedelmi kamatot kell a kőbányai önkormányzat folyószámlájára átatulnia. Izing Antal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!