Hírek

2004.12.13. 06:41

Konrad Kreuzer nyolc év alatt magyar lett

A tíz legnagyobb árbevételű cég közé került Konrad Kreuzer vezetése alatt az E.ON Hungária Rt., amely napjainkra az ország vezető energiaszolgáltatója lett.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="86"] A Szlovákia és Magyarország között ingázó elnök dolgozószobájában
[/caption]– Mennyire érzi személyes sikerének a vállalat előretörését?
– Az elmúlt évben az E.ON Hungária adózás előtti nyeresége 4,6 milliárd forintról 13,9 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport az elmúlt években mintegy 250 milliárd forintot fordított műszaki beruházásokra és hálózati fejlesztésekre is. A cég eredményei egy kitűnő csapat összmunkájának köszönhetők, nem csupán egyetlen ember érdeme. Kezdetektől fogva öröm volt számomra ezt a csapatot vezetni.

 – Ön tulajdonképpen folyamatosan ingázik Pozsony és Budapest között, hisz az E.ON szlovákiai leányvállalatát is vezeti. Melyik feladat nehezebb?
– Mindkettő továbbra is kihívást jelent számomra. Szlovákia az újabb feladat. Az üzleti élet mellett minden körülmények között fontos volt és lesz is számomra, hogy mindkét ország történetét és kultúráját jól ismerjem. Enélkül az üzleti életben sem lehet boldogulni. Nekem is meg kellett tehát tanulnom magyarul és szlovákul is gondolkodni. Németországban azt tanultam, hogy két pont között a legrövidebb út az egyenes. Amikor ide jöttem, egy kedves ismerősöm figyelmeztetett, hogy a magyarok ismernek egy utat az erdőn át is. Szerintem a magyar emberek nagyon tehetségesek a munkában.
 
– Miért éppen Budapesten van az irodája, hiszen leányvállalataik regionálisan működnek?
– Tény, hogy Magyarország sok szempontból Budapest központú. Itt van az energiahivatal, itt hozzák a törvényeket és itt van a nemzetközi repülőtér is.

– Ön a felügyelő-bizottsági tagságok tekintetében alighanem Európa-csúcs-tartó. Hogy lehet ennyi területre figyelni?
– Cégünk müncheni központja különös hangsúlyt fektetett arra, hogy a leányvállalatok vezetői képviseltessék magukat az anyacég legfelsőbb szintű igazgatótestületében is. S én nagyon büszke vagyok arra, hogy ma már én képviselem az egyik legnagyobb leányvállalatot, amely történetesen a magyar cégünk.

– Miután a cég már behálózza az országot, feltételezem, hogy idehaza is sokat utazik.
– Ez így van, másként nem megy. Csak a központunk van Budapesten. A barátaim gyakran felhívnak esténként Münchenből, s kérdik, hogy hol vagyok éppen. Ilyenkor azt szoktam válaszolni, hogy a Duna partján, hisz az irodám ablaka a Dunára néz. Gyakran kapok tőlük dorgálást: „már megint Magyarországért dolgozol!?” Ilyenkor azt felelem, hogy igen, a nap 25 órájában Magyarországért dolgozom. És most már Szlovákiáért is.
– Azt hallottam önről, hogy nagy kedvelője a magyar boroknak. A nap 25 órájából jut arra is ideje, hogy néha beüljön egy borozóba?
– Nagyra becsülöm a magyar borászokat. Imponáló, amit elértek, s úgy gondolom, nem véletlen, hogy néhány boruk világhírnevet szerzett magának. De kérem, ne várja tőlem, hogy bárkit is kiemeljek közülük, mert sok kitűnő borász van, s ha valakit kifelejtenék, még megbántódna.

– Az E.ON nevét nálunk akkor ismerte meg az ország, amikor a Zalaegerszeg futballcsapatának fő támogatója lett.
– Ott voltam a Puskás-stadionban, amikor legyőzték a Manchester Unitedet, s mondhatom, nagyon büszkék voltunk a csapatra. Úgy gondolom, hogy nem csak akkor kell egy csapat mellé állni, amikor fut a szekér, hanem olyankor is, amikor csak döcög. Az E.ON tehát továbbra is kitart a ZTE mellett. De támogatjuk a PVSK női kosarasait, a győri kézilabdás hölgyeket és  a ZTE utánpótlás-focicsapatát is. Magyarország egyik legnagyobb vállalataként társadalmi kötelezettségeink is vannak. A sport támogatását annak tekintjük.

– Munkatársai elárulták nekem, hogy operabarát is. Bérlete is van az Operaházba?
– Bérletem nincs, mert sajnos nem tudnám igazán kihasználni, bármennyire is kedvelem az operát. Ám ha időm engedi, valóban szívesen látogatom az Operaház előadásait vagy a Liszt Ferenc Zeneakadémián megrendezett koncerteket.

Kedvencek

- Autó: Audi

- Nyaralás: Magyarországon és külföldön egyaránt szívesen nyaralok, szeretek utazni.

- Hobbi: Elsősorban zenebarát és kultúrafaló vagyok. Szeretem a modern magyar festőket, a klasszikus zenét, szívesen síelek és golfozok.

Cégtörténet

Az E.ON Hungária csoport és jogelődje több mint egy évtizede van jelen Magyarországon. A magyar leányvállalat tulajdonosa a müncheni székhelyű E.ON Energie AG, amely Európa és a világ legnagyobb magántulajdonban lévő villamosenergia-szolgáltató vállalata.

A cégcsoport összesen 2,9 millió ügyfelet lát el elektromos árammal és gázzal, ezáltal 2003-ban a magyarországi áramszolgáltatói piac 46 százalékát tudhatta magáénak. A gázüzletágban szerzett részesedése is dinamikusan növekszik. Az E.ON Észak-dunántúli, az E.ON Dél-dunántúli és az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Vállalat mellett jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a Kögáz és a DDGÁZ ,valamint kisebbel a Főgáz gázszolgáltató társaságokban. Leányvállalatai révén a cégcsoport jelenleg Magyarország 19 megyéjéből 15-ben van jelen területileg is. A cég Magyarországon elsőként vette ki részét a környezetbarát energiaforrások használata terén a kulcsi, majd a mosonszolnoki szélerőművek üzembe helyezésével.

Konrad Kreuzer

Születés helye, ideje: 1948. november 8., München

Családi állapot: nős, 2 gyermek édesapja. Florián most szerzett közgazdász diplomát, Lucia egyetemre jár

Tanulmányok: müncheni egyetem jogi és management kara

Texas University, MBA

Karrier: 1977–1986: bajor kormány belügyminisztériuma, jogtanácsos

1986–1990: Bayernwerk AG, München, jogi részleg vezetője

1990–1997: Euro Bayernwerk, München, ügyvezető igazgató  

1997: a Bayernwerk Hungária Rt. igazgatóságának elnöke

2000-től az E.ON Hungária Rt. igazgatóságának elnöke

2002-től a ZSE Pozsony igazgatóságának elnöke

Az áram után jött a gáz

2003-ban a villamos energiából származó árbevétel 6,23 százalékkal, 272,6 milliárd forintra nőtt. A szabadpiacon a fogyasztók 46 százalékát az E.ON Hungária látja el árammal.

A földgázból az E.ON 17 százalékkal adott el többet, mint 2002-ben, az árbevétel 33,2 milliárdra nőtt.

Bán Károly -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!