Hírek

2004.12.29. 00:00

Keresztül Budapesten

BAMA

I. kerület Állagmegóvás
A vár alatt húzódó barlang- és pincerendszer állagmegőrzésére, valamint a Szilágyi Dezső téri református templom felújítására fordítható támogatás megszerzését fontos feladatának tekinti az önkormányzat. A barlangok védelmének biztosításhoz az állami támogatás nélkülözhetetlen. A barlangrendszer nem a kerület tulajdona. (vs)

II. kerület ÉTELOSZTÁS
Ma délben a kerületi önkormányzat ingyenes ételosztást tart a Moszkva téren. A rászorulók ötszáz adag húsos, zöldséges babgulyást kapnak kenyérrel, egy pohár teával, és szaloncukorral. (vcs)

III. kerület HATÁRIDŐ
December utolsó napja után egy helyi rendelet értelmében szabálysértési eljárás kezdeményezhető az oltatlan ebek tulajdonosaival szemben. Egy kedvenc beoltása kétezer forintba kerül. (nvzs)

IV. kerület Kinevezés
A képviselő-testület ellenszavazat nélkül választotta meg az Újpesti Nevelési Tanácsadó intézmény-vezetőjének Csák Annamáriát, az Ady Endre Művelődési Központ élére pedig Oláh Zsigmondot. (fm)

V. kerület Könyvtár
A vizsgaidőszak alatt szombatonként 9-től 19 óráig nyitva tart az ELTE Ferenciek terén lévő egyetemi könyvtárának nagy olvasóterme. Az intézkedés helybeni olvasást tesz lehetővé. (ka)

VI. kerület KÉTMILLIÁRDOS HÁZ
Hat évig a MÁV Rt. marad a Teréz krt. 62. szám alatti ingatlan bérlője. A vasúttársaság a napokban adta el több mint kétmilliárd forintért a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Rt.-nek (BIF) az épületet. (rv)

VII. kerület Okmánycsere
A mozgáskorlátozottak korábban kiadott parkolási engedélyei 2004. december 31-ig használhatók. Sokan még nem rendelkeznek az új okmánynyal, ezért a hivatal 2005. január 3-ai nyitásakor torlódásokra kell számítani. (kg)

VIII. kerület Karácsony
Változatos programokkal rendezték meg a városrész ünnepségét. A Kálvária téren fellépett többek között Gáspár László, Bangó Margit és a Fekete vonat, míg a Városi Színházban Szakcsi Lakatos Béla adott koncertet. A szervezők szerint azért karácsony után került sor a rendezvényre, mert az ünnep napjai családi körben telnek. (fm)

IX. kerület Felhívás
A Ferencváros című kerületi lap az újság pontírásos változatát kínálja azoknak a vakoknak és gyengén látóknak, akik erre igényt tartanak. Lehetőség van a kiadvány elektronikus formában (lemezen vagy            e-mailben) való kézbesítésére is. (ka)

X. kerület Százmillió
A társasházi pályázati keretet ötvenről százmillióra emelte a testület, mert annyi értékes pályázat érkezett. A megemelt összeg révén jó néhány felújítást nem kell elodázni. (ia)

XI. kerület Szilveszteri lakoma
Az újbudai polgármesteri hivatal december 30-án, csütörtökön 10–15 óráig vendégül látja ebédre a kerület lakosait a Tétényi úti városközpontnál, a parkolóban. (tt)

XII. kerület Előszilveszter
Zenés-táncos előszilvesztert tartanak szerdán a Virányosi Közösségi Házban a Harmónia Táncklub szervezésében. (ka)

XIII. kerület Tájékoztató
Az angyalföldi képviselő-testület tudomásul vette a Madarász utcai Gyermekkórház, valamint a Nyírő Gyula Kórház Tulajdonosi Felügyelő tanácsaiba, illetve a Fővárosi Munkaügyi Tanácsba delegált képviselők éves tevékenységéről szóló tájékoztatót. (fm)

XIV. kerület ÜNNEPSÉG
A kerület nyugdíjas óvónőit köszöntötték hagyományos ünnepség keretében az Óvodapedagógusok Egyesületének Zuglói Körénél. A Zeg-Zug Gyermekházban tartott rendezvényen Rátonyi Gábor polgármester is részt vett. (nvzs)

XV. kerület Munka nélkül
Novemberben 2,6 százalékos volt a munkanélküliség a XV. kerületben, az előző hónaphoz képest 29 százalékkal emelkedett. Az 1349 regisztrált munkanélküliből 804 a nő, és 545 a férfi. (zsp)

XVI. kerület Másfél milliárdos terv
Összességében mintegy 1,6 milliárd forint kellene a XVI. kerületi egykori szovjet laktanya felújításához. Az önkormányzat 910 millió forint EU-támogatást remél a megvalósításához. (lma)

XVII. kerület KÖZÉRZET
A „Csa-baiak Csabáért” Közösségfejlesztő Program munkatársai (Rákoscsaba után) a jövőben Csigatelep-Ócsabán is készítenek felméréseket. Vizsgálják a lakók közérzetét, összegyűjtik az elképzeléseket. (dná)

XVIII. kerület HASZNOS ÖTLETEK
A szilveszteri hangulatban kis bosszúságok is előfordulnak. Kiborul a bor, a kávé, lecseppen az étel. Az önkormányzat honlapja (www.bp18.hu) hasznos tanácsokkal szolgál a foltok eltüntetésére. (nvzs)

XIX. kerület WEKERLE-TELEP
A telep speciális szabályozási terve szerint mindennemű újítás csak a városrész arculatának megőrzésével történhet. (dná)

XX. kerület Hulladék
Újabb 13 hulladékgyűjtő sziget létesült Pesterzsébeten. Már 17 helyszínen megoldott a szemét fajták szerinti gyűjtése. (ka)

XXII. kerület ÚJ ÉV, ÚJ OTTHON
Várhatóan jövő év első felében elkészül a Reménysugár Habilitációs Intézet Kápolna utcai telephelye. A halmozottan fogyatékos lakók életkörülményei jelentősen javulnak az átköltözés után. (nvzs)

XXIII. kerület CSATORNÁZÁS
Bizonytalan, miképp folytatódik a csatornázás Soroksáron, mert változni fognak a fővárosi csatornázási program feltételei. Az elképzelések szerint nem kizárt, hogy a főváros veszi át ezt a feladatot a kerületektől. (vz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!