Hírek

2004.12.17. 00:00

Kellék készült, nem horogkereszt

A Reggel értesülése szerint a Sorstalanság című filmhez is gyártottak váll-lapcsillagokat a Gyömrői úton. Az üzem tulajdonosait tiltott önkényuralmi jelképek előállításával gyanúsította meg a rendőrség.

Nagy E. Dóra – Izing Antal

Lapunk eljutott Horváth Istvánhoz, a Gyömrői úti jelvénysajtoló üzem egyik tulajdonosához. A műgyűjtő körökben ismert harminchat éves férfi a korábbi híradásokkal szemben azt közölte: nem nyolcezer darab tárgyat,csupán néhány százat foglaltak le telepükön. Főképp övcsatok voltak, háromféle ábrázolással. A Wermacht, az SS és a Luftwaffe jelképeit ábrázolták, különböző szárnytartású birodalmi sasokat. Ezek egy része a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző I. és II. Világháborús Egységének megrendelésére készültek. Horváth állítását a X. kerületi rendőrség vizsgálati osztálya ellenőrzi.

Lapunk megkereste Jásdi Balázst, a hagyományőrző egység vezetőjét. Jásdi, aki filmekben és színpadi műveknél is dolgozik szakértőként, megerősítette Horváth szavait. Legutóbb Markó Iván egy darabjánál, Parti Nagy Lajos műve alapján készült filmben szakértett. Jásdi szerint Horváth cége megbízható.

Mi az önkényuralmi jelkép, és mi mentesít a bűncselekmény vádja alól?

Az igazi új nácik – vélik a gyűjtők –, nem tárgyakkal, hanem inkább könyvekkel és röpiratokkal próbálják meggyőzni az embereket. Horváthék gyűjteményében gyakori a monarchiás és a II. világháborús emlék. A sajtó mégis a tiltott önkényuralmi jelképekre összpontosított.

Baconi Tamás muzeológus, a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményvezetője: – Hivatalos szerződésünk még nincs a céggel, de műtárgymásolatokat – például huszárcsákócímer-másolatokat már kaptunk tőlük. Az övcsatmásolatok azért kellenek, hogy ne az eredetit tegyük ki.

Nem büntethető az, aki ismeret-terjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményei-ről való tájékoztatás céljából használ ilyen tárgyakat. Önkényuralmi jelképnek számít a horogkereszt, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács és a vörös csillag.

– Soha nem volt se nekem, sem az üzlettársamnak szélsőjobboldali kötődése – mondta Horváth. Barátom és üzlettársam nagyapja egy év után tért vissza Auschwitzból. Tizenkét éves korom óta gyűjtök mindent, ami háborúhoz, hadsereghez kötődik. Hollywood is a megrendelőik között van.

A Ryan közlegény megmentése című filmben páldául „partra-szálltak” egykor a gyűjteményéhez tartozó darabok is. Cégük egyébként a Sorstalanság forgatásához is gyártott csillagokat, váll-lapra.

Horváth jelvényt ad és mást kér cserébe. Megkérdeztük, mi ér neki manapság a legtöbbet. Kiderült, hogy a monarchiás osztrák tiszti dögcédula igen magas polcon helyezkedik el nála. Vélhetően ezzel lehetne kiengesztelni az őt ért bosszúságért. Horváth azt mondja, a sajtó híradásaiból sajnos csak annyi volt igaz, hogy az üzem hat alkalmazottját, őt és üzlettársát kihallgatták a rendőrök. Horváth katonai és műszaki főiskolára járt, és szórakozásból elvégzett egy fegyverműszerész tanfolyamot. Egyszer a társával kölcsön adtak egy európai szintű tüzérségi gyűjteményt a Nemzetvédelmi Egyetemnek. Ez végül múzeummá nőtte ki magát – mondta Horváth –, aki szerint nem először fordul elő azzal hasonló félreértés, aki ilyen tárgyakat gyűjt, készít és szeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!