Hírek

2004.12.03. 06:23

Juttatások a béren kívül

A hazai munkaadók 94 százaléka nyújt legalább egy béren kívüli juttatást dolgozóinak. A nagyobb cégek már valóságos csomagokat kínálnak, ezekből lehet választani.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A dolgozók meleg étellel való ellátása szintén megoldható adómentesen nyújtható munkáltatói juttatásként
[/caption]A második legnagyobb állami vállalat, a 37 ezer dolgozót foglalkoztató Magyar Posta tizenkét csomagot kínál a munkavállalóknak, amelyek között szabadon választhatnak évi 100 ezer forintig. Kérhetnek étkezési jegyet, iskolakezdési támogatást, üdülési csekket, internet-és kultúrautalványt. Továbbá kérhetik a munkaadó hozzájárulását az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjhoz. A dolgozók 97 százaléka jobban jár így – mondta lapunknak Szűts Ildikó vezérigazgató-helyettes.

A posta jövőre dolgozói csaknem felének 43 ezer forinttal többet tud adni munkabéren kívüli juttatásokból, mint az idén, hisz az erre fordítható keretet 57 ezer forintról 100 ezerre emelik. Sok cég ma már fontosabbnak tartja ezeknek a juttatásoknak az emelését a béremelésnél, hisz így tud javítani elégedettségükön.

A Mol 1997-ben elsőként vezette be a választható béren kívüli juttatási rendszert. A dolgozók egyéni igényeik szerint választhatnak szociális, kulturális és egészségmegőrzést szolgáló juttatások között. Ma már az így elérhető javak szinte a fizetéssel egyenértékűek, hisz a dolgozók éves kerete az idén 380 ezer forint volt. Az olajtársaság béren kívüli juttatásai közé tartozik a csoportos élet- és baleset-biztosítás, a rendkívüli szülési és temetési segély, igénybe vehető sport- és kulturális utalvány, lakásbérleti hozzájárulás, lakáskölcsön-törlesztés-támogatás, önkéntes nyugdíjpénztári tagság támogatása, s persze étkezési hozzájárulás is.

Korábban egyértelműen az volt a jellemző, hogy a munkavállalók azokat a juttatásokat részesítették előnyben, amelyekkel közvetlenül pénzhez jutottak. Manapság azonban azokat a szolgáltatásokat is igénybe veszik, amelyekkel el kell számolniuk, csak utólag kapják meg érte a pénzt. Ilyen például az uszodabérlet, a színházbérlet. A munkaadók természetesen az adómentesen adható béren kívüli formákat alkalmazzák.

Sportos utalványok árusítása után APEH-ellenőrzés

A Mol Rt.-nél korábban választható volt sportutalvány is. A felhasznált összeget számlával igazolhatták a dolgozók. Dagadhatott a cég vezetőinek melle, némely dolgozók ugyanis éjt nappallá téve sportoltak. Később kiderült, egy élelmes férfi a recepció mellett számlákat árult sportolási tevékenységről. A visszaélést jelentették az APEH-nak, az pedig átadta az ügyet a rendőrségnek. A Mol Rt.-nél azóta már nem vehetők igénybe „számlás” juttatások.

Adómentesen adható munkáltatói juttatások (Ft)

Juttatások 2004 2005

Meleg étkeztetés (Ft/hó) 6000 8000

Hideg étkeztetés (Ft/hó) 3500 4000

Iskolakezdési támogatás

(gyerek/év) 15000 17000

Üdülési csekk 50000 57000

Csekély értékű ajándék* 3x5000 3x5700

Munkaruha adómentes nincs felső határa

Internetelérés adómentes nincs felső határa

* Az ajándék utalvány formájában is adható, ha meghatározott termékről vagy szolgáltatásról van szó (például uszodabérlet)

Forrás: Reggel-gyűjtés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!