Hírek

2004.12.10. 06:51

Járai szerint nem kell a négy új tag

Nincs szükség négy új tagra a monetáris tanácsban, kilencen éppen elegen vagyunk – foglalt állást tömören tegnapi pécsi tájékoztatóján Járai Zsigmond jegybankelnök.

Kaszás Endre

[caption id="" align="alignleft" width="194"] A jegybankelnök újabb kamatcsökkentést sejtet
[/caption]A Magyar Nemzeti Bank elnöke nem lát esélyt a négy új tagot kinevező törvényjavaslat visszavonására, de megfogalmazása szerint ha átmegy a parlament előtt, végre fogják hajtani. Továbbra is fenntartja viszont a kérdésben alkotmányos aggályait, véleménye szerint a lépés az MNB függetlenségének csorbítását eredményezné, és ellentétes az európai uniós elvárásokkal is.
A jegybank elnöke egyben azon véleményének is hangot adott, hogy négy új tag küldése nem eredményezne gyökeres változást a hazai pénzügypolitikában.
– Az MNB tovább folytatja az inflációs célkitűzések vezette politikáját. A jelenlegi előrejelzés 5,9 százalékos inflációt mutat erre az esztendőre, a jövő évre 4-4,5 százalékot, 2006-ra pedig 3,5 százalékkal számolunk – mondta Járai Zsigmond.
Az infláció csökkenése és az államkötvények iránti emelkedő kereslet a közeli hónapokban újabb kamatcsökkentést tesz lehetővé a jegybank számára. Kevésbé derűlátó viszont az elnök az euró bevezetésével kapcsolatban, véleménye szerint a rossz irányú gazdaságpolitika, a költségvetés és az államháztartás labilis egyensúlya könnyen elodázhatja a most célként kitűzött 2010-es határidőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!