Hírek

2004.12.10. 07:03

Intőt kapott a Pokorni-levél

Az állampolgári jogok biztosa szerint az iskolaigazgatók nem fejthetik ki véleményüket az oktatás helyzetéről válaszként Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök levelére. Az ellenzéki politikus értelmezhetetlennek tartja az állásfoglalást.

Szakács Árpád

Nem válaszolhatnak a közoktatási intézmények vezetői Pokorni Zoltánnak, a Fidesz alelnökének arra a levelére, amelyben a politikus a kormányzat oktatáspolitikájáról kér véleményt. – Ha egy iskolaigazgató politikai tartalmú információ- vagy véleménygyűjtésben közreműködik, az közvetlenül veszélyezteti a tanulók, a szülők és a pedagógusok alkotmányos jogait.

Ez derül ki Takács Albertnek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének állásfoglalásából. A szószóló szerint az októberben írt dokumentum egyértelműen politikai tartalmú, mivel egy párt álláspontját fejti ki.

Ha az intézményvezető eleget tesz a levél véleményezésre vonatkozó felhívásának, vagy hozzájárul ahhoz, hogy azt mások is megismerhessék a környezetében, akkor politikai nyilatkozatot fejt ki
– áll az irományban. Takács Albert utalt rá: a közoktatási törvény egyértelműen leszögezi, hogy oktatási intézményben semmiféle politikai tevékenység nem folytatható.

Pokorni Zoltán, volt oktatási miniszter lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: értelmezhetetlennek tartja az állásfoglalást. Mint mondta: napjaink történéseit illetően aligha találunk olyan témát, amelyre ne lehetne ráfogni, hogy politizálunk. Ez a felfogás sehova nem vezet. Az ellenzéki politikus szerint nem azért telt el 15 év a rendszerváltozás óta, hogy ne folytathassunk akár politikainak tűnő szakmai beszélgetést a pedagógusokkal az őket érintő kérdésekről.

Az alelnök októberi levele mindenesetre politikai vihart kavart. A kormánypárt adatgyűjtéssel és riogatással vádolta Pokornit. Az állampolgári jogok biztosához végül is Balogh Gyula független parlamenti képviselő fordult.

Elmarasztaltak két televíziót is

Takács Albert szerint az MTV és a Duna Televízió alkotmányos alapjogokat sértett azzal, hogy júniusban az európai parlamenti választási műsoraikban különbséget tettek a parlamenti és az Országgyűlésen kívüli pártok között. Ezt nem indokolhatja szerkesztési elv. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál a Magyar Nemzeti Szövetség panaszolta be a két televíziót.

Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!