Hírek

2004.12.17. 00:00

Hétfőre várható eredmény

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elégedetlen, mert nem a nyilvánosság előtt zajlik a december 5-ei népszavazás voksainak ismételt összesítése. Az újraszámlálással egyébként elsőként Zalában végeznek.

Patay Gábor

A Zala megyei választási bizottság megbízottjai lesznek az elsők, akik eljuttatják a december 5-ei népszavazás újraszámolt szavazatainak jegyzőkönyveit az Országos Választási Irodához (OVI). Sifter Rózsa, megyei főjegyző szerint szombat délelőtt hozzák Budapestre a tíz szavazókör új jegyzőkönyveit. Budapesten, ahol a legtöbb szavazókörben kell ellenőrizni a szavazatokat, várhatóan hétfőre végeznek. Hermann Judit elmondta: a fővárosban 358 helyen kell újraszámlálni, de a körzetek felében volt MVSZ-es küldött. A szavazatszámlálók nem értik, miért nem a szavazás éjjelén jelezték ezek a delegáltak, hogy kétségük van az eredménynyel kapcsolatban.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője szerint 350-400 ezer szavazatot kell ellenőrizni, azt azonban nem tudja, hogy a bizottságok mikorra végzik el a munkát, mert a Legfelsőbb Bíróság határozata sem tartalmazza a számlálás megismétlésének határidejét. Szerinte ha találnának 90 ezer olyan szavazatot a kórház-privatizációs kérdésnél, ahol tévesen nemet regisztráltak igen helyett, elvileg eredményes lehet a népszavazás. Elmondta: a kettős állampolgárságról tartott népszavazás eredményét azonban ennyi szavazat sem tudná befolyásolni. Ismert, hogy az MVSZ és egy magánszemély fordult a Legfelsőbb Bírósághoz választási csalás gyanúja miatt. A legfőbb bírói fórum pedig úgy döntött, hogy a kifogásolt helyeken meg kell ismételni a szavazatok megszámolását.

Patrubány Miklós azonban most sem elégedett. A világszövetség elnöke kifogásolja, hogy kérésük ellenére nem a nyilvánosság előtt zajlik a népszavazási szavazatok ismételt összesítése. Tudomása van arról is, hogy egy körzetben úgy döntöttek a szavazatszámlálók, hogy nem ismétlik meg az összesítést, mert első alkalommal is jól számoltak. Patrubány elmondta, csak abban az esetben fogadják el az új eredményt, ha az hitelt érdemlő. Egyébként nemzetközi szervezetekhez fordulnak.

Patrubány sérteget

Patrubány Miklós nyílt levelet juttatott el Rytkó Emíliának. Ebben így minősíti az OVI elnökét: „A szimpatikus, csupán enyhén molett, és minden szempontból nyilván teljesen független Emília (társkeresők figyelem!) hadilábon áll a matekkal is”. Rytkó szerint nem csak őt, hanem több ezer köztisztviselő és önkéntes munkájának pártatlanságát vonta kétségbe Patrubány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!