Hírek

2004.12.13. 00:00

Folyadékba keverték a halálos mérget

Osztrák orvosai szerint bizonyosan megmérgezték Viktor Juscsenko ukrán elnökjelöltet. Ellenfelei szerint politikai, választási fogásról van szó.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Dioxin molekula
[/caption]Az ukrán ügyészség újra vizsgálatot indított a Juscsenko elleni merényletkísérlet ügyében, miután osztrák orvosok megállapították, hogy – amint azt a Reggel a múlt héten megírta – dioxinnal mérgezték meg a politikust.

Michael Zimpfer főorvos szerint amikor szeptemberben először megvizsgálták, a politikus kritikus állapotban volt. Az ennél nagyobb dózis alighanem halálos lett volna. Az orvoscsoporthoz tartozó ukrán származású Nikolaj Korpan azonban közölte, hogy Juscsenko maradandó károsodást nem szenvedett.

A méreg okozta arcbőrgyulladások gyógyulása ellenben hosszú időt vesz majd igénybe. Washington nagyon aggódik Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltért. Viktor Janukovics kormányfő korábbi képviselője a központi választási bizottságban az elnökválasztás előtti politikai fogásnak nevezte a mérgezési ügyet.

Köszönetnyilvánítás

Juscsenko a bécsi Rudolfinerhaus magánklinikán tartott sajtóértekezleten köszönetét fejezte ki orvosainak. Kijelentette: utolsó napjait éli a jelenlegi ukrajnai rendszer, és az utóbbi három hétben már egy másik Ukrajnát, egy másik népet láthatott a világ közvéleménye. A politikus szerint a Szovjetunió széthullásához és a berlini fal leomlásához lehetne hasonlítani az utóbbi időszak ukrajnai eseményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!