Hírek

2004.12.23. 07:35

Erős Antónia és az aranyesőbe burkolt hölgy

Sz. Á.

Erős Antónia két csodaszép albumot is őriz otthon kedvenc festőjétől, Gustav Klimttől. – Az egyik Klimt-albumot Mérei Andrea barátnőmtől kaptam. Tudja, hogy rajongok az osztrák festőért, akit a bécsi szecesszió (új művészet) alapítójának tartanak – meséli Erős Antónia, az RTL Klub híradósa.

A tévés először reprodukciókon látta a műveket. Később Bécsben megnézte eredetiben is. Antónia kedvence a Danae, amelyen Zeusz aranyeső alakjában teszi magáévá a királylányt.

– Klimt nőalakjait általában aranyfénybe burkolja. Egyetlen ország századfordulós művészetében sem játszott olyan nagy szerepet az arany, mint a bécsiben - jegyzi meg Antónia. Azt is kedveli a osztrák piktorban, hogy felöltöztetett nőalakjai mintha ,,lejönnének” a képről, szinte megfoghatóak. Az anyag könnyedségét, lágy esését is érzékelteti a festő.  A Danae című kép csodaszépen erotikus is. Antónia bevallja, irigyli azt az osztrák  gyűjtőt, akinek a tulajdonában van a Danae című  festmény.

Erős Antónia

Szigetvár, 1970. október 2.

Diploma: Kaposvári Tanítóképző Főiskola

Munkahelyei: Kaposvár, városi tévé, pécsi körzeti stúdió, RTL Klub Híradó


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!