Hírek

2004.12.29. 08:06

Engedéllyel juthatunk majd a pénzünkhöz

Világgazdaság – Reggel

Január elsejétől csak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) engedélyével lehet a bemutatóra (anonim) szóló betétkönyveket névre szólóvá alakítani. A Világgazdaság írása szerint erről az Országgyűlés döntött még 2001 novemberében, amikor elfogadták a pénzmosás elleni törvénycsomagot.

A változás nem jelent drámai terhet az ügyfeleknek, ugyanakkor némi kellemetlenséget is okozhat a késlekedés. Januártól ugyanis – összegtől függetlenül – a betétes csak az ORFK jóváhagyását követően férhet hozzá pénzéhez.

Akik el szeretnék kerülni az egyre bonyolultabbá váló ügyintézést, legkésőbb csütörtökön érdemes felkeresniük egy lakossági folyószámlával is foglalkozó bankfiókot, ahol – a személyi okmányok és a betét felmutatása után – néhány perc alatt megtörténhet a pénzünk nevesítése. Ha a betétes valamilyen okból csak a jövő évben keresi fel bankját, már összetettebb feladatokkal kell számolnia: a nevesítés érdekében kérelmet szükséges benyújtania valamely bankfiókban, amelyet továbbítanak az ORFK-nak. A kellemetlenség nem is ebből adódik, hanem abból, hogy a betétes leghamarabb a kérelem benyújtását követő tizenkettedik munkanapon juthat hozzá a pénzéhez, vagyis balszerencsésebb esetben hetekig kell várakoznia.

A hitelintézetek egyébként mindent megtettek annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék azoknak az ügyfeleknek a számát, akik jövő évre halasztják anonim betéteikkel kapcsolatos teendőiket. Becsléseik szerint mégis még mindig több százezer anonim betét lehet forgalomban Magyarországon: ezek súlyát ugyanakkor túlbecsülni nem szabad, hiszen túlnyomó többségük már régen nem tartalmaz jelentősebb öszszeget.

Bővítette a törvény a szükséges adatok körét

A betét nevesítéséhez a törvény bővítette, és tételesen meghatároztza az ügyfelekről kötelezően nyilvántartandó személyazonosító adatokat. Ezek: név, születési hely és idő, lakcím, levelezési cím, anyja neve, állampolgársága, azonosító okmány típusa, száma, betűjele. Minden olyan betétnél, ahol az adatok hiányosak, ezeket pótlólagosan nyilvántartásba kell venni, azaz a betétet nevesíteni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!