Hírek

2004.12.07. 00:00

Előkerülhet a gyilkos gépfegyver

Ma már senki sem meri megmondani, mikor fejeződhet be a móri per. A jövő hétre tervezett ítéletet egészen biztosan későbbi időpontban hirdetik ki.

Nagy Eszter Dóra

Újabb tanú jelentkezett a bíróságon, hogy vallomásával erősítse vagy épp gyengítse a vádat. A titokzatos személy azt állítja: tudja, hol rejtették el a mészárláshoz használt fegyvereket. A bírósághoz múlt héten érkezett beadvá-nyok alapján a tanácselnök úgy döntött: az ügyet ki kell vizsgálni. Ezért utasította az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője lapunknak csak annyit mondott: a vádhatóság megteszi, amire a bíróság kötelezte. Többet azonban nem kívánt közölni. Az ügyészségnek december 13-ig kell megvizsgálnia, hogy vannak-e fegyverek ott, ahol a tanú állítja.

Dezső Antal, Kaiser Ede ügyvédje aggályát fejezte ki a perben akár fordulatot is jelenthető vallomással kapcsolatban. Úgy fogalmazott: először arra kell fényt deríteni, hogy a tanú állításai valósak-e. Aztán arra, hogy az említett fegyverek összefüggésbe hozhatók-e védencével.

Az új büntetőeljárási törvény nem teszi lehetővé, hogy pótnyomozást rendeljenek el. Így gyakorlatilag a bírósági szakaszban kell az újabb bizonyítékokat beszerezni. Ezzel viszont az eljárás tovább húzódik. Dezső Antal kérdésünkre azt mondta, még elképzelhető az is, hogy a móri ügyet leválasztja a bíróság a többi vádpontról. Erre ugyanis van lehetőség.

A nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablásnál két fegyvert használtak. Egy 9 mm-es lőméretű pisztolyt és egy Scorpio géppisztolyt. Előbbivel két lövést adtak le, utóbbival 47-et. A fegyverek nem csak Kaiser bűnösségét igazolhatják, de Hajdúét is. Ő a vádirat szerint ismeretlen időben, ismeretlen személytől szerezte be a gyilkos géppisztolyt. Tettesként nem vádolják.

Az újabb titokzatos tanú megjelenésével már egészen biztos, hogy a jövő héten nem születhet ítélet. A fordulat miatt ugyanis a bíróság ismét megnyitotta a bizonyítási eljárást. Így a már napok óta várt vádbeszéd is elmaradt. Ha a tanú igazat mond, az ügy a szakértői vélemények elkészítése miatt tovább húzódhat.

Már egy másik tanú is jelentkezett önként

A móri perben nem először fordul elő, hogy egy olyan tanú jelentkezik a bíróságon vallomástételre, akit a nyomozati szakban nem hallgattak ki. Korábban zárt ajtók mögött hallgattak meg egy férfit, aki információink szerint Kaiser bűnösségét erősítette. Azt állította, hogy zárkatársa és annak barátnője biztosította a móri helyszínt. A fiókba pedig maga Kaiser és a per harmadrendű vádlottja ment be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!