Hírek

2004.12.17. 00:00

Egy család hat telefonnal

Egyre kevesebbet beszélünk hagyományos telefonról, ugyanakkor a mobilról indított hívások száma lassan emelkedik. A mobilnak viszont hamarosan új versenytársa akadhat az internet elterjedésével, mert a számítógépek közötti telefonálás egyre népszerűbbé válik, ráadásul ingyenes.

Patay G. – Dukay Nagy Á.

A XII. kerületi Kovács család az átlagnál több telefonnal rendelkezik, mert lakásukban egy vállalkozást is működtetnek.

A háromgenerációs családnak összesen két vonalas, illetve négy mobiltelefonja van. Ezek számláira összesen havonta 49 és 63 ezer forint között költenek. Ebből a négy mobiltelefon költsége 15 és 18 ezer forint közé esik, a vonalas készülékek után pedig 34 és 45 ezer forint közötti összeget fizetnek. Ehhez az összeghez azonban már a fax költsége és az internet-hozzáférés díja is hozzátartozik.

Magyarországon csökken a vonalas és csak lassan növekszik a mobilkészülékekről indított hívások száma. A Központi Statisztikai Hivatal honlapján megtalálható adatok szerint 2000-ben összesen 4 milliárd 191 millió hívást indítottak vezetékes hálózatról Magyarországon. Idén január és szeptember között viszont a hívások száma 2 milliárd 485 millióra csökkent.

A vevőkért folytatott versenyfutást 2003 februárja és 2004 februárja között a Vodafone nyerte, a cég 50 százalékkal növelte előfizetői számát. A T-Mobile 12, a Pannon pedig 6 százalékos növekedést ért el. A mobilról indított beszélgetések száma a lassú emelkedés ellenére is 2004 végére túllépheti a 2003-as 4 milliárd 700 millió hívással elért csúcsot. Idén, az első háromnegyed évben ugyanis majdnem 9 százalékkal kezdtek több beszélgetést mobilról, mint egy évvel korábban.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) jóslata szerint 2004 végén eshet meg először, hogy a mobiltelefonok forgalma meghaladja a hagyományos távbeszélőkét. Ennek több oka van. A nemzetközi hívásokat leggyakrabban az e-mail váltja föl, míg a munkaidő alatti személyes megbeszélendőket (barátokkal, családtagokkal) sok esetben az sms pótolja. Magyarországon, a harmadik negyedévi adatok szerint, 8 millió 379 ezer mobilkészüléket használnak. Pontosabban: ennyi hívásfogadásra alkalmas SIM-kártya van forgalomban.

A legnagyobb hazai vezetékes szolgáltató, a Matáv analóg hívások utáni bevételei idén 7 százalékkal mérséklődtek, míg a mobiltelefonok esetében ez a mutató négyszázalékos növekedést mutat. A piacvezető T-Mobile ügyfeleinek száma átlépte a 4 milliós határt.

Még a mobiloknál is gyorsabban fejlődik a szélessávú internethasználók száma. A Point Topic kutatása szerint a szélessávú hálózati hozzáféréssel rendelkező felhasználók száma globális léptékben rohamosan gyarapodik. A nagy sebességű internetelérést biztosító összeköttetések száma szerte a világon minden évben 55 százalékkal nő. Az öszszesen 123 millió szélessávú előfizető többsége digitális előfizetői vonal (DSL) segítségével kapcsolódik a hálózatra.

Egyre fiatalabbak a kezdő mobilosok

Mivel a szolgáltatók csak nagykorúval köthetnek szerződést, nincs pontos adat, hány éves gyerekek kezdenek mobilkészüléket használni. Tény, a maroktelefonnal járkáló gyerekek életkora egyre alacsonyabb, már az általános iskolákban sem ritka a mobilozó gyerek. Ennek oka, hogy a kínálat már a legfiatalabbakat célozza, s folyamatosan bővül a letölthető játékok, háttérképek, zenék és videók választéka.

A többség még vonalas készüléket használ

Egy felmérés szerint arra a kérdésre, hogy milyen arányban használnak vezetékes-, illetve rádiótelefont, 20% válaszolta, hogy az előbbit egyáltalán nem használja, 21% ugyanakkor azt mondta: csak vezetékesen beszél. A fele-fele arányt 15% jelölte meg, míg 21% úgy nyilatkozott, negyedrészben vezetékes, háromnegyed részben mobilhálózaton beszélnek. Amíg azonban a hagyományos telefontól könnyebben, a mobilszolgáltató társaságoktól már nehezebben válunk meg. A számhordozhatóság sem indított el jelentősebb ügyfélmozgást a három szolgáltató között. Májusi bevezetése óta alig 30 ezren váltottak szolgáltatót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!