Hírek

2004.12.16. 00:00

Demszky-csomag az ajándék

A Reggel megírta, Budapest városvezetése menynyivel emelné 2005-ben a közüzemi díjakat. Az MDF fővárosi frakciója kiszámolta, mit jelent ez egy család számára.

Patay Gábor

Eszerint egy négytagú budapesti család a közszolgáltatások tervezett díjemelése miatt havi 4625 forinttal fizet többet jövőre, mint az idén. A pártfrakció egy hatvan négyzetméteres, távfűtéses lakás példáján mutatta ki a családi költségek növekedését. A fenti összeg tartalmazza a távhődíj idei 7,4 százalékos, a vízdíj tervezett 5,7 százalékos, a szemétdíj tervezett 12 százalékos és a csatornadíj tervezett 14,8 százalékos drágítása utáni árakat. A többlet tartalmazza a BKV-bérletek árának átlagos, tizennyolc százalékos emelését is. Ebben benne van a felnőtt- és a tanulóbérlet árának változása is.

A demokrata fórum véleménye szerint ezek összesen tizenkét és fél százalékos drágulást fognak eredményezni. Így, míg ebben az évben a család 36855 forintot költött közszolgáltatásokra, addig jövőre ugyanazok a szolgáltatások már 41480 forintba kerülnek. A költségek emelkedésének összege azért érdekes, mert Gyurcsány Ferenc kormányfő a személyijövedelemadó-tábla középső sávjának eltörlésekor elmondta, hogy a kiskeresetűek 2005-ben havi 4700 forinttal keresnek majd többet, mint 2004-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!