Hírek

2004.12.08. 00:00

Bizalmat ébreszt a félbeszakított tárgyalás

Inog a móri bankrablással gyanúsítottak ellen felhozott vád – vélik jól értesült ismerőseim. Jelentkezett egy tanú, aki állítólag tudja, hova rejtették el a gyilkos fegyvereket.

Stépán Balázs

Az ügyész fellélegzett, megvan a tárgyi bizonyíték. Az ügyvéd is fellélegzett, a fegyverek vizsgálata kizárhatja, hogy védence részt vett a szörnyű bűncselekményben vagy akár köze lehet hozzá.

Kétesélyes tehát a bizonyítási eljárás. Varga Zoltán, a nagy tekintélyű bíró félbeszakította a tárgyalást, tisztázzák szakértők, mi igaz a bejelentésből. Biztosan más, kisebb gyakorlatú, kevésbé tekintélyes bíró kisebb horderejű ügyben is így döntött volna. És ez a dolog lényege. Megkopott az igazságszolgáltatás tekintélye. Hírbe hozott, gyanúba kevert-keveredett rendőrökről hangos a sajtó, a közélet. Az ügyészséget szinte naponta azzal vádolják a parlamentben, hogy bizonyos döntéseit pártos indokok vezérlik. Késleltetik a pártokhoz közeli cégek visszaéléseinek felderítését, futni hagyják a politikához ezer szállal kötődő szélhámosokat, összekuszálják a nyomokat. A bíróság pedig lassan, vontatottan, körülményesen ítélkezik. A gazdasági perek ellentmondásosak. Mire pontot tesznek egy munkajogi vita végére, rendszerint elfogy már a család utolsó fillérje is. Varga Zoltán döntése ugyan nem oszlatja el a kételyeket, de némi bizalmat ébreszt az igazságszolgáltatás iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!