Hírek

2004.12.16. 00:00

Az egyik kérdésben változhat a végeredmény

Sz. Á.

Szakértők szerint a Horn-kormány idején született rossz választási eljárási törvény a felelős azért, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak (LB) meg kellett semmisítenie a népszavazás eredményét. A LB egyik bírája úgy nyilatkozott: a visszaélésekkel kapcsolatos egynapos határidő miatt lehetetlen szakmai döntést hozni.  Cservák Csaba alkotmányjogász, az Országos Választási Bizottság (OVB) tagja szerint a bizottság már évek óta jelezte a hiányosságokat, sőt  számos javaslatot is előkészített, de azokat nem fogadta el a parlament.

A Legfelsőbb Bíróság döntése miatt heves politikai támadás érte a taláros testületet. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök értelmetlennek és érthetetlennek nevezte a határozatot. Ugyanakkor szakértők arra is rámutattak: a rossz törvény éppen Kuncze belügyminisztersége alatt készült az akkori államtitkár, Tóth Zoltán   közreműködésével. Tegnap este kiderült, hogy 400 ezer szavazatot kell újraszámolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!