Hírek

2004.12.21. 00:00

Álbalesetekkel százmilliók

Egy negyvenhat éves gépjárműlakatos volt annak a csoportnak a vezetője, amely biztosítási csalásokkal 200 millió forinthoz jutott. A szövevényes ügyben még tart a nyomozás.

Nagy Eszter Dóra

Álbalesetekkel, gyakran hamis gépkocsi-azonosítókkal, okiratokkal üzletelt egy csoport Budapesten. A négy éve tevékenykedő bandából már húszan gyanúsítottjai annak a biztosítási csalásnak, amelyet most kezdett felderíteni a rendőrség. A kétszázmillió forintos kárt okozó tettesek félszáz embert mozgattak. Volt, akinek harmincezer forintot fizettek azért, hogy a nevét használhassák. Büntetlen előéletű, de rossz anyagi körülmények között élőket kerestek meg és vontak be a bűncselekmény-sorozatba. Nem rettentek vissza attól sem, hogy a nyílt utcán menjenek oda üzletelni öszszetört autók tulajdonosaihoz.
A csalók biztosítási díjakra utaztak. Leginkább részletre vásárolt japán autókat jelentettek be a biztosítóknak. A drága alkatrészek miatt így több pénzhez jutottak, mint más járműveknél. A cégek azonban gyanút fogtak, mert az esetek szereplői sokszor azonosak voltak, és szinte valamennyi esetben hármas karambol történt.
A banda vezetője egy budapesti gépjárműlakatos, V. György volt. Ő jelenleg háziőrizetben van. Az ügyben eddig húsz gyanúsított van, többségük szabadlábon védekezik. A nyomozók szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, az eljárás során újabb csalásokra derülhet fény.
A történtek miatt két biztosítótársaság járt pórul. Eddig 35 kárügyről derült ki, hogy nem valós baleset áll a hátterében. A nyomozók vizsgálják azt is, hogy a kárfelmérők között vannak-e olyanok, akik segíthették a csalókat.

Roncsokká szerelték át az autókat

Bodnár Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztályvezetője szerint háromféle módszert használtak a tettesek. Volt, hogy nem létező karambolt jelentettek be. Máskor összeroncsolódott elemeket építettek be az egyébként hibátlan autókba. Harmadik módszerük az volt, hogy a valóban összetört kocsikat kétszer, háromszor is bejelentették más-más helyszínen történt baleset álcájával. A biztosítók néhány esetben gyanút fogtak, de a tettesek arra is képesek voltak, hogy kivárják a bírósági eljárások végét. Minden ilyen típusú tárgyaláson nekik adtak igazat, így végül mégiscsak pénzükhöz jutottak a csalók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!