Hírek

2004.12.07. 06:12

A tenisz Károly királya Budapesten is játszott

Árvay S.

Bal kézzel ír, de jobbal játszik. Ragyogóan kezeli a gitárt, még jobban a teniszütőt. Imádja a vidám, „bulis” életet és a focit, fanatikus RCD Mallorca-drukker, de ha munkájáról, a teniszről van szó, vérbeli profi. Bicepszén tetovált delfin terpeszkedik, s a vizet testközelből is kedveli, imádja a búvárkodást. Barátai között kosarasok, golfozók, futballisták, művészek találhatók – igazi társasági ember. A színpad világában is kipróbálta már magát: amatőr énekes és gitáros karrierjét kiegészítette a filmszereplés
– a „Torrente II” spanyol filmben egy hozzá közelálló szerepet alakított: tenisztrénerként tűnt fel lófarkas fizimiskája. Bárok, partik kedvence, mindenhol hölgyrajongók követik, mégis hosszú esztendőkig egyetlen igazi kapcsolatot ápolt: a szép Sandu kisasszony, a román labdarúgó szövetség elnökének profi teniszező lánya volt a kedvese három éven át. A kapcsolat felbomlott, a spanyol macsó feje máig sincs bekötve. Nem ígérkezik rossz „partinak”, profi pályafutása eddigi kilenc esztendeje alatt csupán a versenydíjakból összeteniszezett vagy 12 millió dollárt, s akkor még nem szóltunk a különböző reklámszerződésekről, szponzori támogatásokról.
Carlos Moya a hétvégi diadalmas Davis-kupa-döntő hőse volt. Vagy kétszázezer dollárt a válogatottbeli szerepléséért is számlájára írnak. Ma ő a tehetségekben és klasszisokban egyébként sem szűkölködő spanyol tenisz uralkodó királya. Nyolc év alatt ötödször található ott a világ tíz legjobb teniszezőjének elitklubjában, az idén 57 profi meccset nyert, s 19-et veszített, három alkalommal (Róma, Acapulco és Chennai) ő volt a tornagyőztes.
A sevillai fieszta, Fish és Roddick salakba tiprása, az amerikaiak elleni Davis-kupa-győzelem, a trófea elhódítása azonban mindent felülmúlt: Életem legboldogabb napja! – lelkendezett a teniszpályák Károly királya, a spanyol uralkodó sporttrónra emelt „hasonmása”.

Rendőrmotorosokkal indult Ferihegyre

Márky Jenő, a Római Teniszakadémia–Medicor Center tulajdonosa, a Duna-parti ATP és WTA profi viadalok versenyigazgatója:

– Rios és Kuerten mellett ő a harmadik későbbi világelső, aki annak idején a mi tornánkon is szerepelt. Az 1995-ös őszi eseményen a 18 esztendős Moya játékán már látszott, hogy nagy karrier előtt áll.

Két és fél évvel később Roland Garros-nyertesként ünnepelhetett, 1999-ben pedig ő vezette az ATP-rangsort. Azon a pesti versenyen Kuerten és El Aynaoui is a vert mezőnyben volt, s az első kiemelt Moya a mi éljátékosunk, Krocskó József ellen vívta a finálét. Emlékszem,

hatalmas csata volt, s igen hosszan elhúzódott a döntő, így menet közben többször is módosíttatnunk kellett a spanyol játékos repülőjegyét. Végül motoros rendőrök felvezetésével tudta elkapni a vasárnap esti barcelonai járatot. Akárhányszor találkozunk, Moya ma is mindig emlegeti, hogy ilyen „királyi” felvezetésben azóta sem volt része...

Megalapozta az auszik elleni meglepő sikert

Krocskó József, az 1995-ös pesti döntő vesztese élete nagy sportélményei közé sorolja a Moya elleni döntőt. Válogatottunk akkori éljátékosa egy héttel később pedig hetedhét határra szóló diadal részese, vezéralakja lehetett, amikor Davis-kupa-csapatunk a Kisstadionban épített salakpályán elpáholta a nagy esélyes ausztrál együttest.

– A Moya elleni meccs hatalmas önbizalmat adott a következő időszakra – emlékezik vissza Krocskó, aki ma a Bartók Béla úti Park Tenisz Club alkalmazásában dolgozik, s többek között 13 éves József és 15 éves Krisztián nevű fiát is edzi. – Az első szettben a spanyol az ejtéseivel, tenyereseivel megbolondított, s simán veszítettem. A másodikban esőszünet miatt állt a játék, s az öltözőben Noszály Sanyi is adott tanácsokat. Ebben a játszmában 3:5-ről fordítottam.

A döntő szettben szintén Moya kezdett jobban, de 2:5-ről talpra álltam, s 4:5-nél még esélyem volt az egyenlítésre. Kikaptam, de tudtam, nagy klasszistól szenvedtem vereséget.

Carlos Moya Llompart

Született: 1976. augusztus 27., Palma de Mallora (Spanyolország)

Lakóhely: Genf (Svájc)

Magasság/Testsúly: 190 cm/84 kg

ATP-tornagyőzelmek száma: 17 (közte Roland Garros, 1998)

Rangsor: 5. (legjobb: 1. – 1999. március)

2004-es kereset: 1 648 209 dollár

Pályafutásának pénzdíjai: 11 347 296 dollár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!