Hírek

2004.12.07. 06:32

A megosztottság győzött

A határon túli magyar újságok és internetes honlapok többsége csalódottan ír a népszavazás kimeneteléről.

Csák Elemér

A szerkesztőségek mára ígérnek érdemi értékelést. Az unióban nem fűztek hivatalos véleményt a referendumhoz. Az európai hírtelevíziók szerint a népszavazás nagy vesztese Orbán Viktor, de a népszavazás kudarca ellenére Budapestnek továbbra is választ kell adnia a magyar kisebbségek kérdésére. Hasonlóan nyilatkozott a Financial Times is.

A külföldi sajtó szinte egyöntetűen azon a véleményen van, hogy a vasárnapi események Gyurcsány Ferenc részgyőzelmét hozták, de nem mennek el szó nélkül az érdektelenség mellett sem.

A népszavazás nagy vesztese Orbán Viktor, a Fidesz ellenzéki pártvezetője – szögezte le az Euronews. Az európai hírtelevízió úgy véli: a választási kudarcból „végső soron Gyurcsány Ferenc miniszterelnök húz hasznot, aki a nem mellett kampányolt: első nagy politikai erőpróbáját nyerte most meg.

Pietro Petrucci, az Európai Bizottság szóvivője kijelentette: Magyarországnak teljes joga volt, hogy népszavazást tartson az állampolgárság ügyében. Az EU már korábban jelezte: akik Magyarországon teljes jogú állampolgárrá válnak, automatikusan EU-állampolgárok is lesznek, és szabadon utazhatnak.

Amilyen volt a kérdés, olyan volt a válasz is – állapította meg a pozsonyi lap. A népszavazás, amely összekötni lett volna hivatott a magyarokat, megosztotta őket. Ez rossz hír Orbán Viktor számára, a kormányzati oldal viszont ajándékba kapta az eredményt azért, mert „volt mersze ellenszegülni populizmusnak”.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazás eredménytelensége csökkentheti a Magyarország és szomszédai között az utóbbi napokban kialakult ellentétet. A brit üzleti napilap szerint a referendum kudarca Gyurcsány Ferenc győzelmét jelenti. Hasonlóan vélekedett a BBC televízió is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!