Hírek

2004.12.22. 07:22

A képzelt társak a kicsik életében

Tornai Sz.

Sokáig tartotta magát az a pszichológusi és szülői nézet, hogy a képzeletbeli társak nem az egészséges lelki fejlődés jelei a kisgyerekek életében. Amerikai kutatók nemrég nagyszabású felméréssel bizonyították, hogy alapvető tévedésről van szó.
A washingtoni és az oregoni egyetem pszichológus kutatói kimutatták, hogy hétéves korukig az óvodások és kisiskolások kétharmada teremtett magának egy vagy több képzelt barátot. Tüzetes vizsgálatuk arra is fényt derített, hogy kisiskolásoknál a fantázia szülte pajtás éppoly természetes, mint az óvodásoknál.
A kutatók három éve 152 óvodást kérdeztek ki a szüleikkel együtt, majd később a 152-ből 50 kisfiút és 50 kislányt interjúvoltak meg újra a szülőkkel együtt. A gyerekeknek részletesen le kellett írniuk, hogy képzelt társuk miféle lény. Sok esetben a kutatók alig győzték számba venni a képzeletbeli játszótársakat. Némely gyerek több mint tíz különböző lényről mesélt az elképedt pszichológusoknak.
Láthatatlan fiúk, lányok és a legkülönfélébb állatok a mókustól a párducon és a kutyákon át a pici elefántig népesítik be a gyerekek nagy részének mindennapi életét. A képzeletbeli lények 52 százaléka alapul valóságos játékon, de 67 százaléka teljesen láthatatlan. Sokáig a pszichológusok nem tartották egészséges dolognak, ha egy gyerek képzelt pajtással játszik. Ezért a szülők sem nézték jó szemmel, ha ilyesmit vettek észre gyermeküknél.
A felméréssel azonban kétségkívül bebizonyosodott, hogy teljesen egészséges jelenségről van szó. Miként a különféle szerepjátékok és megszemélyesítések is a lelki fejlődés fontos elemei.

A felmérés további adatai

Az óvodás kislányoknál gyakoribb a képzeletbeli társ, mint az óvodás kisfiúknál. De később a két nemnél azonos a képzelt barátok előfordulása. A vizsgált gyerekek 27 százalékánál a szülők nem tudtak gyermekük fantáziája szülte pajtásáról. A kisiskolásoknál

a képzeletbeli társ 57 százalékban ember, 41 százalékban állat. A képzeletbeli lények közt voltak olyanok is, akik barátságtalanságuk miatt bosszúságot jelentettek. De előfordult olyan is, aki emberből bármilyen állattá át tudott változni

a gyerek kívánságára.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!