Hírek

2004.11.20. 01:52

Többmillióért füstölünk

„Ne gyújts rá!” hét van. Ennek ellenére mindenhol füstbe ütköznek azok is, akik ellenállnak a kísértésnek. A jogszabályok nem védik hatékonyan azokat, akik dohányzásellenesek.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A West End étterméből is kitiltották a dohányzást. A biztonsági őrök is ügyelnek a füstmentességre.
[/caption]Füstölögnek a nemdohányzók. Bár már öt éve elfogadták az érdekeiket védő jogszabályt, változatlanul tűrniük kell a cigarettafüstöt sok kávézóban, vendéglátó- és szórakozóhelyen. A magyar felnőttlakosság 44 százaléka, azaz a dohányzók, nem törődnek a többséggel. A dohányzás passzív szenvedői ezért szenvedhetnek a tünetektől, az éjszakai, valamint a mozgás utáni mellkasszorítástól és fulladástól.

Az egészségünket védő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) próbálja megrendszabályozni a törvényszegőket. A vendéglátóegységeket 50-100 ezer, a szabálysértő dohányosokat maximum 30 ezer forintra büntethetik. Emlékezetes, a héten a Reggel munkatársa elkísérte az ÁNTSZ-ellenőröket a parlamentbe. Tiltott helyen dohányzó képviselőt is találtunk, pedig a törvényt ők hozták. Idén háromnegyed év alatt másfél millió forintos bírságot szabtak ki a dohányrazziákon.

– Olyan légfüggönyöket kellene minden vendéglátóegységben kialakítani, amely tisztított levegőt áramoltat vissza a légtérbe – javasolja Szigeti László, az Országos Dohányfüstmentes Egyesület elnöke. Ez azonban
négy-ötszáz ezer forint berendezésenként, így szinte sehol sem látni a fővárosban – teszi hozzá. De sajnos ők is tehetetlenek, akárcsak az ÁNTSZ ellenőrei a szenvedélyes láncdohányosokkal szemben.

Szex vagy cigaretta

A dohányzó magyarok átlagosan hat szál cigarettát szívnak el naponta. Ez másfél szállal haladja meg az uniós átlagot. A statisztikák szerint minden szál cigaretta 2 perccel rövidíti meg az életet. A dohányzás elhagyásával 70 százalékkal nő a férfiak szexuális kapacitása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!