Hírek

2004.11.12. 01:50

Tíz zsák jeruzsálemi föld Arafat sírjára

Jasszer Arafat csütörtök hajnalban egy Párizs melletti katonai kórházban elhunyt. A palesztin elnököt ma búcsúztatják Kairóban.

Gyulay Zoltán

Elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök. A Párizs melletti Clamar Percy katonai kórházában csütörtök hajnalban, 3 óra 30 perckor érte a halál. A hírt kezelőorvosa, Christian Estripeau közölte.

Tegnap Rauhi Fattúh palesztin parlamenti elnök, az autonóm hatóságok ügyvivő vezetője letette a hivatali esküt. Új államfőválasztásokat hatvan napon belül kell kiírni.

Megtörtént az utódlás a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) és az al-Fatah élén is. A PFSZ új elnöke az eddigi helyettes és főtitkár, Mahmúd Abbász lesz. Az el-Fatah irányítását Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai bizottságának vezetője veszi át.

A hatóságok negyvennapos gyászt rendeltek el. Miközben a palesztin televízió csütörtökön imákat és gyászzenét sugárzott, müezzinek Korán-verseket olvastak fel. A hír hallatán palesztinok ezrei tódultak Gáza utcáira, s automata fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek.

A forgalmat felgyújtott autógumikkal akadályozták. Hebronban izraeli kocsikat gyújtottak fel. A rendőrség kénytelen volt könnygázt és gumilövedékeket bevetni. Betlehemben a palesztinok kövekkel dobáltak meg zsidó csoportokat. A szélsőséges Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai felvette Arafat nevét.

Az elhunyt politikus holttestét csütörtök este a francia légierő gépe szállította Kairóba. A gyászszertartást a kairói repülőtér Abdel Aziz-mecsetében ma délelőtt 10 órakor tartják meg.

A palesztin elnök a kelet-jeruzsálemi al-Aksza-mecsetet jelölte ki sírhelyéül. Jasszer Arafat utolsó kívánságát végső nyughelyéről Izrael nem engedte teljesíteni. Kőkoporsóját így pénteken egykori főhadiszállásának és házi fogságának helyszínén, a „Mukatában” temetik el.

Hogy mégis eleget tegyenek a végrendeletnek, tíz zsák földet szállítanak a Templomhegyről (arab nevén: Sziklahegyről) Rámalláhba. A palesztinok remélik, hogy idővel újratemethetik Arafatot az általa megjelölt helyre. Az iszlám előírja, hogy a halottat huszonnégy órán belül el kell hantolni.

Rauhi Fattúh, az ideiglenes államfő

Az 55 éves államférfi társa volt Arafatnak

a száműzetésben, és vele tért vissza a palesztin területekre 1994-ben. A hatnapos háború, a palesztin területek izraeli megszállása után hagyta el szülővárosát, Gázát 1967-ben, s költözött át Damaszkuszba, ahol elvégezte felsőfokú tanulmányait. Tagjává vált az Arafat által alapított és vezetett Fatah szervezet Forradalmi Tanácsának.

Mahmúd Abbász, a PFSZ új vezetője

A galileai Szafed (Cfat) városában született, 1935-ben. Az Izrael állam megalakulását követő első izraeli–arab háború alatt maga is menekültsorsra jutott. A 60-as évek legelején csatlakozott az Arafat vezette Fatah mozgalomhoz. Moszkvában írt disszertációt a cionizmusról. Abbász az 1993-ban kötött izraeli–palesztin békeszerződések egyik létrehozója volt. Miniszterelnöki tisztséget töltött be 2003-ban. A szélsőségesekkel nem kívánt leszámolni.

Faruk Kaddumi, az el-Fatah első embere

A ciszjordániai Nábluszban született, 1930-ban (más források szerint 1931-ben). Jaffában járt iskolába, majd a kairói Amerikai Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát 1958-ban. A líbiai fejlesztési tanács gazdasági szekciójánál, a szaúd-arábiai olaj- és ásványügyi minisztériumban, valamint a kuvaiti közegészségügyi minisztériumban szerzett 1958 és 1966 között szakmai gyakorlatot. Mozgalmi neve Abu Lutf. A Fatah alapító tagja, egy ideig a mozgalom főtitkára. Arafattal együtt tért haza 1994-ben Palesztinába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!