Hírek

2004.11.19. 06:25

Tartsák meg a kórházakat

Címkék#Vélemény

Politikai slágertéma a kórház-privatizáció is. A nézetkülönbségek a decemberi népszavazásig biztosan megmaradnak.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Gyógyító munka a Péterfy Sándor utcai kórházban. Az épületre ráférne a felújítás
[/caption]A Szent János Kórház főigazgató főorvosa lemondott, a budai kórház csődöt jelentett, könnyű préda bármelyik pénzügyi befektetőnek – állítja Mikola István, az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere. A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy a népszavazásig függessze fel a kórházak magánosítását.

A „népfelség elve megköveteli, hogy ne tegyen elhamarkodott lépéseket a kormány”. Tudomása szerint a fővárosi önkormányzat a Szent Imre Kórház belterületén lévő „termál-kutat a telekhányaddal együtt” értékesíteni szeretné. A Schöpf-Mérei kórház anyavédelmi központját lombikbébi-magánklinikává akarja alakítani.

„A kormány zárolt több milliárd forintot azért, hogy a pénzt majd csak a jövő évben használják fel a kórházak. Reálárfolyamon a jelenlegi értéket meg sem közelíti a jövő évi költségvetés.” Mikola szerint elszegényítik a kórházakat, áron alul eladják az ingatlanokat. „Az egészségügy nem üzlet, nem kormánycégek alapításának a terepe. Ez elhívatott szeretetszolgálat”.
A Fidesz olyat követel, amiről szó sincs – mondja Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, szocialista képviselő. Sem állami kórházat, sem kórházi berendezéseket, sem ingatlant nem készül most eladni az állam. Nem folynak olyan tárgyalások, amelyeket indokolt lenne azonnal leállítani.

A Szent János Kórházzal kapcsolatban Kökény azt állítja, hogy a vezetők megpróbáltak ugyan alkalmazkodni a követelményekhez, de nem sikerült megfelelni az önkormányzat által támasztott igényeknek.
Az MDF országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az egészségügyi intézmények állami tulajdonban tartásáért. A decemberi népszavazáson mindenki vegyen részt, s szavazzon igennel – kérte Éger István, az orvosi kamara elnöke egy tegnapi gyűlésen.

Értékesítették a rendelőintézetet Dunaújvárosban

Dunaújvárosban nemrég eladták a kettes számú rendelőintézetet. Máté-Kasza László főigazgató-főorvos szerint a betegek semmit nem vettek észre. A rendeléseken változatlanul fogadják a panaszosokat. Az új tulajdonos vállalta az üzemeltetést. Az épület egyharmada egyébként sem gyógyításra szolgált, irodák működtek benne. Az igazgató szerint a betegellátás nem fog csorbulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!