Hírek

2004.11.24. 01:13

Rendeződhet Irak jövője

Nemzetközi tanácskozást rendeztek az Irakkal határos országok külügyminiszterei a közép-ázsiai ország jövőjéről.

Toronyi Attila

Az iraki biztonság megteremtése nem választható külön a palesztin probléma megoldásától – hangsúlyozta megnyitó beszédében Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter.

A tegnapi értekezlet Bagdad kérésére és Washington nyomására ült össze az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az eszmecserén az ENSZ, az EU, a G8 csoport, az Arab Liga, az Iszlám Konferencia Szervezete, valamint Algéria, Bahrein és Tunézia képviselői vettek részt.

Kofi Annan az iraki nemzeti megbékélés szükségességét húzta alá. Az ENSZ főtitkára felhívta a nemzetközi közösséget: tegyen meg mindent a januári választások előtt a kiengesztelődés megteremtése érdekében.
A tanácskozáson egyetértettek, hogy 2005 decemberéig ki kell vonni a külföldi csapatokat Irakból. A tegnap elfogadott nyilatkozat olyan kitételt is tartalmaz, amely szerint a megszálló csapatok visszavonása az iraki ideiglenes kormány kérésére is megvalósulhat. Hírek szerint még az idén megkezdődhet a Szaddám Huszein, Irak bukott diktátora elleni büntetőper. Házem Saalán iraki védelmi minisztere azonban ezzel kapcsolatban közelebbi időpontot nem jelölt meg.

Uniós külügyi biztos

A tegnapi Irak-konferencián az EU-t Benito Ferrero-Waldner képviselte. A közösség új, külkapcsolatokkal foglalkozó biztosa hétfőn lépett hivatalba, és új megbízatásának kezdetén meglehetősen zsúfolt programot bonyolít le. Ezt megelőzően Ausztria külügyminisztere volt. Az uniós külügyi biztosnak 130 ország külképviseletével, 6500 diplomatával kell kapcsolatokat ápolnia, és évi 4,8 milliárd euróval gazdálkodhat.

A bécsi Die Presse szerint a politikus asszony úgy véli: „megteremthető a béke a Közel-Keleten, ha 2005-ben létrejön a palesztin állam”. Ferrero az Irak-konferencia peremén erről is tanácskozott az ENSZ, Oroszország és az Egyesült Államok diplomatáival.

Nincs álláspont

Magyarország még nem alakította ki álláspontját az iraki adósság elengedéséről. Bagdad 120 millió dollárral tartozik hazánknak. A 19 országot tömörítő Párizsi Klub 38,9 milliárd dollár iraki adósság nyolcvan százalékát elengedte.

Toronyi Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!