Hírek

2004.11.03. 06:29

Rend lesz, visszaélés kizárva

A gyógyfürdőkben kezelt négyszázezer ember életét keserítheti meg a beutalás októbertől érvényes rendszere - állítja Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő. Azóta ugyanis fürdőorvos nem, kizárólag szakorvos adhat beutalót.

Stépán Balázs

Az OEP szakértője állítja, csupán a kezeléssel kapcsolatos visszaéléseket akarják az intézkedéssel megszüntetni. Hetven százalékkal csökkenthető a gyógyszerfogyasztás termálvizes orvoslással – állítja szakértői véleményekre hivatkozva Bánki Erik. Lerövidíthető a táppénzen töltött idő is gyógyfürdőzéssel. Ezen nincs vita, de a képviselő állítja, sok beteget elriaszt majd az új intézkedés.

„Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) októberi rendelete túlhivatalosítja a beutalást, veszélybe sodorva a hazai és külföldi gyógyturizmust. A köszvényest megvizsgálja háziorvosa, reumatológushoz küldi. Ő megállapítja, melyik gyógyfürdőben milyen kezelésre van szüksége, ám a fürdőorvos még a hibás bejegyzést sem javíthatja ki. A beteg kénytelen hazautazni Hajdúszoboszlóról Győrbe, s lehet, a fürdőhelyre már nem is tér vissza”. Oláh Mihály hajdúszoboszlói főigazgató főorvos hasonlóan vélekedik: „A hét éve bevezett, de most megváltoztatott rendelet nagyon megnehezíti a beutalást”.

A rendelet módosítására azért volt szükség, mert „az OEP a gyógyfürdő-ellátások rendelésének felülvizsgálata során azt találta, hogy a gyógyfürdőkben a kezelések elrendelése jogszabályellenesen folyik, azaz a betegek a szakrendelést megkerülve, a fürdőben rendelő orvos beutalójával vették igénybe a tb által finanszírozott kezeléseket” – indokolja a megtámadott rendelkezést az OEP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!