Hírek

2004.11.15. 05:56

Rákkeltő anyagok Palotán?

Címkék#Vélemény

Jelentős környezetszenynyezés nem történt – állították a hatóságok november elsején arról a tűz-esetről, amelyről a Reggel is beszámolt.

BAMA

Száznyolcvanhét tonna veszélyes hulladék égett el a Szántóföld utcában – értesült lapunk. Kónya Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója úgy érvel: a tüzet elég hamar eloltották ahhoz, hogy veszélyes anyag ne kerülhessen a levegőbe. Rakics Róbert környezetvédelmi államtitkár jelentése szerint az ezer négyzetméteres raktárban 187 tonna veszélyes hulladékot tároltak. A 2-es számú gyűjtőcsarnokban halogént tartalmazó anyagok, mosófolyadékok és anyaglúgok is voltak.

A halogéntartalmú anyag égésekor dioxin keletkezik. A dioxinnál nincs olyan kis mennyiség – mondják a szakértők –, amely ne lenne rákkeltő. Ez az anyag nem ürül ki a szervezetből. A zsírszövetekben raktározódik.

– Azt akarom elérni – mondta Illés a Reggelnek –, hogy a minisztérium költségére végezzék el a mintavételt az leégett raktár körül dioxinra is. Állítsanak fel egy 15-20 fős zöldkommandót, amely gyors reagálású hadtestként azonnal megérkezik a jövendő vegyipari baleset helyszínére mérni és vizsgálni. Illés ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, közben arra biztatta a rákospalotai lakosságot, hogy indítsanak pert a raktárt üzemeltető cég ellen.

Az első lakóházak a helyszíntől 50–150 méterre állnak. Illés szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nyilatkozataiban alulértékelte a balesetet. Az OKF azzal védekezik, hogy elvégezték a vegyi szondás méréseket. Vass Gyula főigazgató (OKF) fel is sorolta, milyen anyag jelenlétét mérték. Ezek között a dioxin nem szerepel.

Több ezer kilométerre is eljuthat a dioxin

A levegőben lévő dioxin okozza a lehető legnagyobb kockázatot a biológiai rendszerekre. Egy részük a porszemcsékhez kötődik vagy gáz formájában vesz részt a nagy hatótávolságú eloszlásban. Gázként a pontforrástól több ezer kilométerre is eljuthat. A porszemcséhez kötődő dioxin szennyező forrástól való eltávolodása annál nagyobb, minél kisebb a porszemcse. A nagy porszemcsék a tömegük miatt nem jutnak messzire.

[caption id="" align="alignright" width="200"] Dioxin-molekula
[/caption]

Izing Antal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!