Hírek

2004.11.15. 00:48

Patai Mihály szerint a sikerben a szerencsének is van szerepe

Patai Mihály (51) kilenc éve vezeti az Allianz Hungária Biztosítót. Az USA-ban szerzett vezetési tapasztalatai közül az egyenes beszéd módszere tetszik neki leginkább. Ezt lehet akár könyörtelenségnek is nevezni, csakhogy az ellenkezője az igaz. A tények, érdekek leplezése csak átveréshez vezethet, s nem olyan helyzethez, amelyben mindkét fél nyertes, sikeres lehet.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="269"] Az Allianz Hungária Biztosító vezetője nem szereti eljátszani az okos vezérigazgatót. Stílusába nem fér bele, hogy csak ő érthet legjobban mindenhez.
[/caption]– Az Allianz Hungária elnök-vezérigazgatójának milyen biztosítása van?
– Kötöttem az autómra egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, egy cascót. Az otthonomra pedig egy lakásbiztosítást, továbbá van egy befektetési jellegű életbiztosításom is.
– Ezek hungáriás biztosítások?
– Természetesen! Azonnal el is bocsátanám magam, ha nem így lenne.
– Melyikkel van legjobban megelégedve?
– Most a cascóval és a kötelezővel. Ki fogom használni azokat a lehetőségeket, amelyeket jövő évre meghirdetett a társaságunk. Ez nem pusztán egy kedvező kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifa sok-sok kedvezménynyel. Ez egy szolgáltatásokban is gazdag, vadonatúj termék. Megkutatott, valós ügyféligényeket szolgálunk ki elsőként a piacon.
– Mi a sikeresség titka?
– Kilenc éve kerültem a Hungária Biztosító élére, addig valóban csak biztosítottként voltam kapcsolatban a szakmával. A siker titka nem kötődik ehhez a szakmához. Az eredményesség egyik eleme, hogy sikerült egy tenni akaró vezetői csapatot létrehoznom és megtartanom. Ez a csapat jó vállalatnál akar dolgozni, és mindent megtesz ezért. A másik szempont: én csak szívvel-lélekkel tudok valamit csinálni. Teszem ezt rezzenéstelen arccal, de tagadhatatlanul szenvedélyesen. „Beledöglök”, ha valami fontos nem sikerül. Igaz, ez nem látszik rajtam, hiszen – az üzleti illemtan szerint – szenvedés közben is mosolygok. A siker harmadik eleme a szerencse. Én, hál’ istennek, szerencsés vagyok. Itt az intelligenciának, meg a szervezőkészségnek csak annyi a szerepe, hogy az ember ismerje fel a szerencséjét, és éljen vele.
– Van-e tere a munka során a magyar leleménynek?
– Úgy állapodtam meg a tulajdonossal, hogy én válogathatom meg a vezetés tagjait. Azóta föl sem merült, hogy változtassunk ezen. Persze ha nem mennének a dolgok, biztosan más lenne a helyzet. Nyugodtan lehet ezt a magyar lelemény elismeréseként is értelmezni.
– Milyen vezetési módszerrel dolgozik?
– Vezetőtársaimnak a legnagyobb bizalmat adom, mellérendelve a döntési jogokat. Egyúttal kikényszerítve az ön-állóságot is belőlük. Mindezt addig, amíg nincsenek rossz tapasztalatok. Igyekszem nem okos vezérigazgató lenni. Vezetési stílusomba nem fér bele, hogy én értek mindenhez.

Autó

Német kocsival jár. Beosztásához egy nagy kategóriás Mercedest biztosított a tulajdonos.

Hobbi

Olvasás. Három terület érdekli leginkább. A filozófia, a történelem és a pszichológia. Igyekszik másodéves egyetemista lányával lépést tartani pszichológiából. – Eddig beleolvastam a tankönyveibe, az ajánlott olvasmányokba, s tudtam vele társalogni a témáról. Most már azt sem értem, miről ír dolgozatot.

Sport

A rendszeres futást az Achilles-ina nem bírta. Így heti három alkalommal intenzíven gyalogol a Széchenyi-hegyen. A többi napokon tornázik.

Nyaralás

Nápoly környékén töltött két hetet a család, később Korzikán még belefért egy hét együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!