Hírek

2004.11.09. 07:13

Öldöklő harc a színészért

Elhisszük-e a színésznek este a színházban, hogy ő Lear király? Hiszen délután még a tévékép-ernyőn bohóckodott egy karibi szigeten a túlélőshow műsorvezetőjeként.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Csomor Csilla és R. Kárpáti Péter a Barátok közt című sorozatban gyermekeivel vacsorázik
[/caption]A tévéműsorok vezetését vállaló színészek közül talán Stohl Andrást érte a legtöbb kritika a „magas” és „alacsony” kultúra sajátos vegyítése miatt. A színész nem-csak a Katona József Színházban, hanem a televízió képernyőjén is feltűnt. Többször vezette a Való Világ műsorát, majd a Survivort. Aztán eljött a napja, hogy Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház igazgatója választásra kötelezte. A színigazgató-rendező szerint ugyanis összeegyeztethetetlen egy reggeli szórakoztató magazinműsor vezetése egy komoly Shakespeare-szereppel. Stohl András anyagi okok miatt otthagyta 2001-ben a színházát, és szaporodó tévészereplései mellett szabadúszóként színészkedett, főleg Alföldi Róbert darabjaiban. 2002-ben pedig leszerződött a Nemzeti Színházhoz. Emellett persze nem adja fel tévés álmait sem, sokat gondolkodik egy saját műsoron is. Igaz, jelenleg éppen nincs munkája egyik televíziónál sem.

Szabó Győző, a nyírbátori születésű színész, a képzőművészettől jutott el a színházig. 1995-ben leszerződött a Katona József Színházhoz. Nevét a nagyközönség a Valami Amerika című mozisikere után jegyezte meg. Azóta a média egyik kedvence lett, talk- show-k állandó résztvevője, a Szeret, nem szeret bumfordi, kedves férfihőse. A színész hangsúlyozta: ez a népszerűség sosem tántorítaná el a színháztól. Idén tavaszszal azonban Zsámbéki Gábor választás elé állította, akárcsak korábban Stohl Andrást. Szabó Győző hasonlóan döntött, mint idősebb pályatársa. De az élet furcsa fintoraként közben megszűntek Szabó tévés munkái is. Most társulathoz nem tartozik, és csupán két darabban játszik.

Stohl András (37)

„Az a véleményem, hogy a világ felgyorsult, és változik. Régebben valóban nehéz lett volna elképzelni mondjuk Básti Lajost műsorvezetőként. De akkor más volt a színészek megbecsülése. Akkoriban nem csak több pénzt kerestek, de az emberek tisztelték is őket. Bár kétségtelen, hogy pénzről is szól a tévés munka. Manapság ugyanis csak színpadi színésznek megmaradni nem igazán kifizetődő.”

Jelenlegi szerepei: Sárga liliom, Buborék, Holdbéli csónakos (K. E.)

Rékasi Károly (42)

„Amikor bekerültem a Barátok köztbe, a Nemzeti Színház tagja voltam. Az igazgatóm nem gördített akadályt a szereplésem elé. Amikor beléptem a színpadra, másodpercekig morajlott a közönség. A rendező azt mondta, estéről estére többen látnak a sorozatban, mint egy évad alatt a színházban. Most az Éjszakai Színházban játszom. Előfordul, hogy a tévésorozat nézője azért vált jegyet az előadásra, mert kíváncsi, milyen a színész drámai szerepben.”

Jelenlegi színpadi szerepe: Liliomfi (Sz. Á.)

Csomor Csilla (38)

„A Barátok közt című sorozathoz úgy írtam alá a szerződést, hogy színházban is játszhatok. A Pesti Magyar Színházban a repertoárdarabokat folytatom, és egy főszerepet alakítok ebben az évadban. Havonta tíz-tizenkét este játszom a színházban. Mindenesetre nagy lehetőséget kaptam az élettől. Úgy gondolom, a sorozatműfajt kedvelik a nézők. Különben kétféle színész létezik. Az egyik, aki már szerepelt, és a másik, aki majd szerepelni fog egy szappanoperában.”

Jelenlegi szerepei: A játék vége, Mirandolina (Sz. Á.)

Szabó Győző (34)

„A reklámgrafikát akkor hagytam abba, amikor a legjobban kezdett menni. Barátaim biztatására vágtam neki a színészetnek. Imádom a színpadot és mindazt, ami körülveszi: a jelmezeket, a sminket. Akkor azt hittem, lehet két vasat tartani a tűzben. Már tudom, lehetetlen. A mérleg egyik serpenyőjébe a színház került, és lehúzta. A színház az első szerelmem, és soha nem lesz második. Nem babérokra, munkára vágyom.”

Jelenlegi szerepei: Piszkavas, Top Dogs (K. E.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!