Hírek

2004.11.23. 01:10

Oktatóval olcsóbb és jobb síelni tanulni

Még mindig Szlovákiában a legkedvezőbbek az árak. A francia és a svájci Alpok a tehetősebbeknek ajánlott. Magyarországon érdemes a sífutással megbarátkozni a sí szerelmeseinek.

Horváth K. József

Ha egy család elhatározza, hogy idén megtanul síelni, nem árt figyelembe venni néhány jó tanácsot. Mindenképpen olyan utazási irodánál kopogtassanak, ahol az egyhetes sítúrához oktatás is kapcsolódik. Ez általában külön kétórás turnusokat jelent gyerekek és külön a felnőttek számára. Azért nagyon fontos, mert az első pár nap alatt lehet megalapozni egy egész élet sípályafutását. Egy hét alatt – szerencsés esetben – úgy el lehet sajátítani az ismereteket, hogy a kezdők laposabb, rövidebb pályájával már önállóan is meg tud birkózni bárki. A különoktatóval rendelkező síutak költségeiben elenyésző az oktatói díj. Egy hozzávetőlegesen százezer forintba kerülő út árában körülbelül ötezer forint.

A magyarországi sítanfolyamokat elsősorban a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt nem ajánlják a szakma öreg rókái. Itthoni hóviszonyainkhoz inkább a sífutás a megfelelő. A Szabadság-hegyen működik sífutóiskola, s a pesthidegkúti reptér is ragyogó helyszín a sífutásra.

A szállásköltségek között már nincs jelentős különbség a kedvezőbb árú olasz, osztrák és szlovák túrák között. Északi szomszédunknál még talán a síbérletek árában tudunk többet spórolni. Akik viszont a Magas-Tátrába tervezik a síutazást, tájékozódjanak alaposan, mert a minapi vihar hatalmas károkat okozott a síközpontokban is.

A felszerelés beszerzéséhez célszerű többfelé érdeklődni. Az árak széles skálán mozognak. Első alkalmakra azért ajánlott inkább a felszerelés bérlete, mert még nem dőlt el, megszeretjük-e a síelést vagy egy életre föladjuk szándékunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!