Hírek

2004.11.09. 01:21

Nagypolgári villák

Budapest legelegánsabb villanegyedének épületei sorakoznak a Bajza utcában. Itt található a főváros egyik művésztelepe is, az Epreskert.

Kiss Gergely– Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A Bajza utcán végigsétálva az éles szemű városlakók ilyen kapukra, s ehhez hasonló csodákra lelhetnek
[/caption]Van a Bajza utca sarkán egy kis palota – szól a népszerű sláger
A csókos asszony című operettben. Palotának is beillő nagypolgári villából nem is egy található a Bajza utcában. Többségükben követségek rendezkedtek be. Itt található az orosz, a kínai és a lengyel konzulátus.

Az utca épületeit mindenképpen érdemes alaposabban  szemügyre venni. A házfalakon több emléktábla is felhívja a figyelmet egy-egy hírességre. Az 50. szám alatt született Szilárd Leó, a világhírű fizikus. A Bajza és Kmety György utca sarkán van Feszty Árpád műterme, amit egy kopott kis tábla jelez. A festő házával szemben található az Epreskert, a Képzőművészeti Egyetem műtermeivel. A Bajza utca Damjanich utca felőli végén áll az úgynevezett garzonház. Az 1965-ben felavatott épületben 156 harmincöt négyzetméteres lakás van.

Egy utca történelme

A Bajza utca és szűkebb környezete a középkorban kaszáló, esetleg vetésterület lehetett. Egy 1764-es térképen e hely fátlan pusztaként szerepel, ám az 1811-es felmérés már szépen rendezett gyümölcsösöket ábrázol itt. A fásítást II. József törvénye nyomán Batthyány József hercegprímás kezdte meg, aki Pest városától vette bérbe e határrészt. Az utca elődjét 1860-ban Viehtrag Weegnek, 1866-tól Hajtsár útnak, majd 1870-től Marhahajtó útnak nevezték. Mai nevét 1878-ban nyerte az 1858-ban elhunyt Bajza József költőről. Az utca ekkor a mai Podmaniczky és a Benczúr utca között húzódott. Damjanich utcáig történt hoszszabbítására 1936-ban került sor. Az idősebbek talán még emlékeznek rá, valaha itt kanyargott a 46-os villamos.

Elegáns környezet

Pomázi Sándorné (45), portás: – A garzonház egyedülálló értelmiségiek számára épült. Kisgyermekes családok nem jöhettek ide. Mára ez természetesen megváltozott. Egy vendéglő is volt az épület aljában, ahonnan a étellifttel küldték fel az ebédet a lakásokba. Itt lakott Szendrő József színész is. A Bajza mindig az elegánsabb utcákhoz tartozott, nagy szónak számított itt lakni. Szeretek itt sétálgatni. Nagyon hangulatos például a Városligeti fasor kereszteződése, ahol egy evangélikus templom is található.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!