Hírek

2004.11.15. 00:37

Munkára soha nem mond nemet

Vastaps köszöntötte a színészeket a Madách Színházban a Te édes, de jó vagy, légy más! című zenés darab premierjén. Négyen ötvennégy figurát játszottak el. Détár Enikővel még a bemutató előtt találkoztunk.

Szilágyi Ágnes

Belibben talpig feketében a Madách büféjébe. Még egy kis szőrme is jutott a kötött kabátjára. Úgy fest Détár Enikő, mint a végzett asszonya.

– Ezek régi rongyok – teszi szívére az egyik kezét. – Csak igyekszik az ember lánya úgy összeválogatni a ruhákat, hogy olybá tűnjön, mintha most vásárolta volna.
– De akkor is irigylésre méltó, hogy kisfia születése után is megőrizte karcsúságát. Egyáltalán mikor dolgozott ennyit?

A színésznő erre elmosolyodik és azt állítja: előző életében. Elárulja, nem tud nemet mondani. Bármilyen fáradt, akkor is elfogadja a felkéréseket, de ez a családi teendőkre is vonatkozik. Aztán nyomasztja a feladat, de akkor is tartja magát ígéretéhez. Détár Enikő három darabban is játszik a Madáchban. Jó ideje állandó vendég a színházban.

– Külön fiókom van – meséli –, ez kell nekem, valahová tartozni.
Arra a kérdésre, hogy elégedett-e az életével, bólint és bal keze középső ujjával lekopogja az asztal alatt. Férjével, Rékasi Károllyal és két gyerekükkel, a Gigi becenévre hallgató Eszterrel és a hároméves Zsebivel békében élnek. Mesél a reggelekről: mint mondja, messziről jön, vagyis nehezen ébred fel, s ebben a kisfia rá hasonlít.

Lányáról szívesen meséli, hogy annak idején a Macskák című musicalben is játszott, ahogy a Musical World csapatában is fellépett. Most pedig komoly gimnazista. – Verebes István mondta egyszer, hogy Amerikában az ilyen tehetséges kislány, mint Gigi, rengeteg szerepet kapna, sok pénzt keresne – bólogat Enci.

A színésznő mosolyog, miközben szeme huncutul megvillan. Erről az egyik régi története jut eszembe, amit újra elmeséltetek vele.

– Kontaklencsét viseltem akkor is. Ám még a régi fajtát, amelyet ki kellett főzni. Este az erre használt apró fazékban feltettem a kontaktlencséket tisztítani és a férjemmel lefeküdtünk aludni. Arra ébredtünk, hogy a csöppnyi konyhából dőlt a füst a szobába: a kontaktlencse, de még a lábas is szénné égett.
– Jesszus! – sikkant fel, órájára pillant, sietnie kell, próba van, nyakukon a bemutató.

Détár Enikő

Budapest, 1964. február 26.

1986: színművészeti főiskola

Társulatok: Vidám Színpad, Rock Színház, Madách Színház

Szerepei: Macskák, Chicago, Te édes, de jó vagy, légy más!

TV: RTL Klub, a Találkozások műsorvezetője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!