Hírek

2004.11.24. 01:37

Mindenkit átvertek a szőkék?

Címkék#Vélemény

Vagy húsz szőke nő tegnap bevonult Pesten az esélyegyenlőségi főhivatalba, hogy tiltakozzon a folyamatos negatív megkülönböztetés ellen. Kereplőkkel, feliratokkal „tüntettek” – többek között a szőke nős viccek ellen is.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="284"] Táblát, transzparenst és kereplőt is hozott magával a tüntetők maroknyi csapata az étterem elé, a Fekete Sas utcába
[/caption]Szószólójuk, Tímár Krisztina petíciót adott át Szabó Szilviának, az ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi minisztérium helyettes államtitkárának. A Göncz Kinga szakminiszternek címzett levélben a következőt írják: „Akik ma az Ön hivatala előtt összegyűltek, olyan országban kívánnak élni, ahol nem erény, hanem bűn mások lejáratása! Olyan országban kívánunk élni, ahol vállalkozások üzleti haszonszerzés céljából nem erősíthetik tovább a szőke nőkről szóló előítéleteket... Követeljük a szőke nők értelmi képességeit becsmérlő viccek betiltását a közbeszédben és a médiában!”

Ezekkel az érvekkel felvértezve indult a szőke nők harcias „Mókus őrse” a nyitásra váró budai étterem, a Blondie elé. Az étteremmel az a bajuk, hogy szőke nős viccekkel próbál szórakoztatni szóróanyagán. Jött Bolyóczki László üzletvezető, és – a kamerák és fényképezők kereszttüzében – megesett a tiramisu-hadművelet. Egy szőke képen nyomta a „habos édessel” a főnököt. Más szőke elemek tojásokat dobtak az étterem falához. Előbbi – hivatalosan – becsületsértés, utóbbi pedig épületrongálás.

A helyszínen tartózkodó rendőrök intézkedni kezdtek, a média meg továbbra is kiemelt figyelemmel követte az eseményeket. A főszőke meg a habos főnök beszélgetése volt a főattrakció. Néhány résztvevő adatainak hatósági rögzítése meg a mellékvágány. Egyelőre. A főszereplők álságosnak tűnő beszélgetése közben Bolyóczki elnézést kért a tüntetőktől. Azzal érvelt, hogy étterme éppen hogy a szőkék temploma akar lenni. A rendőrök megkérdezték Bolyóczki urat, kíván-e panaszt tenni a történtek miatt. A válasz: nem. Az „Azt meg ne firtassuk” szósor azért hagyta el a száját, mert a rendőrök rákérdeztek: áll-e üzleti, rokoni vagy baráti kapcsolatban valamelyik szabálysértővel!

Az egyre kínosabb rendezvényen kiderült, az egyik tüntető csomagtartója a nyitásra váró étterem szórólapjait rejti. Ezzel az információval az egyik igazoltató rendőr szolgált. Aki azon boszszankodott, hogy valakik önös érdekből hülyére vették a rendőröket (is). Rendőri szempontból – mivel szabályosan bejelentett tüntetésről volt szó – így néz ki a leltár. Sértett: 1 fő. Elkövető: 3 fő. Cselekmény: tojás- és tiramisu-dobálás. Panaszos: nincs. Jogosultság az intézkedéshez: panaszos hiányában nincs.

Az elégedetlenkedő hölgycsoport az interneten verbuválódott. Zajongásaikat a média mellett a politika is kitüntette figyelmével. Petíciójukra a minisztérium közleményt adott ki. A hivatalban az írás fogalmazásakor vélhetően nem sejtették, hogy nem jogvédő, hanem inkább reklám volt a diszkriminációellenes megmozdulás. Az viszont beszédes, hogy délelőtt még arról is szó volt, hogy Mesterházy Attila államtitkár szőke parókát ölt, és úgy fotóztatja magát délután. Ez a program – őszinte sajnálatunkra – elmaradt.
 
Minisztériumi közlemény
„A szőke nős viccek egyoldalú képet festenek a szőke nőkről, butának tüntetve fel őket. Ezzel jog szerint hátrányos megkülönböztetés éri őket, ami sérti az egyenlő bánásmódhoz való jogukat. A viccek jelentőségét nem szabad elbagatellizálni, különösen akkor, ha ennek a mindennapokban megnyilvánuló hátrányos következményei vannak a viccben szereplő csoportra nézve. A szőke nők megkülönböztetése különösen káros, mert a nemi sztereotípiákat erősíti, és ez az egész nőtársadalomra sértő.”

További képeink a képgalériában!

„Akár parókát is vettem volna”

Mesterházy Attila államtitkár (Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium): – Akkor lett volna értelme felvennem a parókát, ha ott tudok lenni a petíció átadásán. Ha valakit, valami miatt diszkriminálnak, akkor bele kell bújni a hátrányos helyzetbe kényszerítettek bőrébe. Ha valaki azonban egy társadalmi probléma mögé bújva akar üzleti előnyt elérni, az elítélendő. Nem állítom, hogy ez történt, de ezzel szemben a politika nem tud védekezni. Az is tény viszont, hogy létezik a szőke nők diszkriminációja. Ezért kell az üggyel a minisztériumnak foglalkoznia.

A nagy átverésre utaló, árulkodó jelek

1. A helyszínen készített képeinken világosan látni, hogy a tüntetők elé kilépő üzletvezető tudta, mi vár rá. Az arca eltorzul ugyan, de ez csak a képének vágott torta hatása, nem pedig a meglepetésé.

2. Bolyóczki László, a Blondie képviseletében nem kívánt panasszal élni a Szőke Nők Mozgalma által vele és cégével szemben elkövetett törvénysértések miatt.

3. Bolyóczki László megtagadta a választ a rendőrök kérdésére, melyben azt firtatták, áll-e üzleti, rokoni vagy baráti kapcsolatban a szervezőkkel.

4. A rendőrök elmondása szerint a tüntetésen részt vevő egyik tojásdobáló autójában a Blondie étterem többtucatnyi szóróanyagát látta.

A politikai elit és a média sikeres átverésének jelei

1. A tegnapi Népszabadság a címlapon indította el a Szőke Nők Mozgalmának egyik tagjával, Tímár Krisztina „érdekvédővel” készült interjúját.

2. A tegnapi tüntetést a média kitüntető érdeklődéssel fogadta, a minisztérium és a lendő Blondie étterem előtt több újságíró és fotós jelent meg mint felvonuló.

3. Az illetékes szaktárca, az esélyegyenlőségi minisztérium tegnap közleményben reagált a Szőke Nők Mozgalmának petíciójára, melyben kifejtik, a szőke nők hátrányos megkülönböztetése „az egész női társadalomra nézve sértő”, ezért az ügy jelentőségét nem szabad elbagatellizálni.

4. Mi pedig minderről beszámoltunk.

Ha reklámkampány volt, és ha nem…

Móricz Éva adjunktus, reklámpszichológus: – Az egyetemi oktató lapunknak elmondta, neve miatt iskolatársai Mórickának becézték, a haja színe pedig szőke. Még sohasem tiltakozott a szőke nős vagy a mórickás viccek miatt. – Ha ez valóban reklámfogás volt, akkor olyan ember találhatta ki, akinek fogalma sincs a reklámszakmáról. Komoly szakember igyekszik elkerülni az olyan kampányt, ami bumerángként visszaüthet. Ezek a fogások rossz színben tüntetik fel a reklámszakmát. Ha tényleg ez történt, akkor az nagyon visszás, hogy az esélyegyenlőség nevében üzleti ügyben léptek fel. Közben a bolondját járatták a mindenevő médiával és a rendőrséggel – mondta lapunknak a szakértő.

Körmendi Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!