Hírek

2004.11.22. 00:51

Máltai lovagokat avattak

Tizenegy jelölttől kérdezték meg szombat este, hogy azért jelentek-e meg, hogy a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend tagjai közé fogadja-e őket.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="316"] Adamik Erzsébet egyike volt annak a tizenegy jelöltnek, akiket maguk közé fogadtak a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend tagjai
[/caption]A kérdést a Köztársasági Őrezred által védett kormányrezidencán tették fel, és mindenki igennel válaszolt. Munkatársaink büszke hozzátartozókat szemléltek a díszes társaságban.

Orosz, angol, francia, német és holland beszédfoszlányok a magyarral keveredve és persze gyönyörű nők. Dr. Albert van Mildert új máltai lovag, nyolcgyermekes holland tanár, hat gyermekét hozta el magával Budapestre. Szabó József szocialista országgyűlési képviselőhöz, az egyik új lovaghoz, Popper György kormányzó eligazítása után a Reggel kérdéssel fordult. Mi bonyolultabb: ez a ceremónia vagy egy atomreaktor megépítése. Szabó József a paksi atomerőmű egyik építője. Párttag 1989 előtt volt, azóta független. Magáncége, a Nuclear Consulting Rt. vezetője. Úgy válaszolt, hogy számára most a ceremónia tűnik bonyoltabb feladatnak.

A lovagrendnek bárki tagja lehet, akit két lovag ajánl. Vagyoni megkötés nincs, de mindenképpen olyan helyzetben kell lennie, hogy a társaság céljait segíteni tudja. Don Lorenzo régens, a máltaiak legnagyobb embere. Amúgy Don Lorenzo New York ortodox pátriárkája. Jobbján foglal helyet Michael James Alexander Stuart, a skót királyi család feje. Balján José Cosmelli, a lovagi állam miniszterelnöke. A mai világból érkező szemlélő arcán néha átfut egy mosoly, hiszen számára túlságosan kimódoltnak tűnik az ezeréves lovagrendi hagyomány.

A zászló megcsókolása, az imazsámolyra térdeplés, a megszólítás, hogy Sir Akárki, emelkedj fel! Popper György a magyar nyelvű lovagok kormányzója a Nemzetközi Testőrszövetség vezetője. Így aztán sok a testőr, a rendőr, a védett személy a rendben. Ezen a szálon erősödik a kapcsolati tőke. Don Lorenzo azzal kezdi beavató beszédét, hogy ezen a világon tömegek élnek nyomorban és olyan alapvető dolgok hiányoznak százezreknek, mint a tiszta víz. Azzal zár, hogy gyakoroljunk „társadalmi eleganciát” és minden reggel tegyük jobbá a világot, mint amilyen tegnap volt.

Mindenkinek be kell tartania a tíz parancsolatot

– Be kell tartani a vezetőség parancsait

– Meg kell védeni a rend érdekeit

– Tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot

– Szeretni kell a hazát

– Szeretetre kell törekedni

– Állhatatosnak kell lenni az ellenséggel szemben

– Az adott szót be kell tartani

– Az igazság elkötelezettjének kell lenni

– Nagylelkűnek és adakozónak kell lenni

– Harcolni kell a gonosz ellen

A birodalom fenntartása és kiterjesztése

A lovagi út belső természete szerint csakis a sötétség erői ellen irányulhat. A Templárius Lovagrend és az imzamailta-szúfi rend között bensőséges barátság volt, bár tudták: a következő napon megütköznek és könyörtelen ellenfelek lesznek. Az aztékok Jaguár Lovagrendje ismert. A rómaiaknál a szenátor után a lovag következett a rangsorban. Ott és akkor volt a legpontosabb meghatározás: lovag az, aki a birodalmat fenntartani, megvédeni és kiterjeszteni képes.

Izing Antal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!