Hírek

2004.11.29. 06:31

Kifizetődő önsegélyezés

Ha a kedves olvasó meg akar takarítani akár csaknem százezer forintot még az idén, érdemes végiggondolni a lehetőségeket.

Horváth K. József

Az önsegélyező pénztárak biztonságosak, a tagok pénzét főként állampapírban tartják. Az önkéntes önsegélyező pénztárak működésének bemutatása kapcsán nyílhat mód a családi kaszsza takarékosabb felhasználására. Az Életút Önsegélyező Pénztár feltételeit követjük, a megkérdezett négy pénztár között náluk legkedvezőbbek a feltételek. Itt a minimális tagdíj 1590 forint, a minimálbér három százaléka.

Ez azonban olyan kevés, hogy érdemben nem lehet vele sokat kezdeni. Ha viszont valaki  10 ezer forint tagdíjat fizet, spórolhat. Szükség esetén felhasználhatja a pénzét rövid időn belül. A megtakarítást a tag jogszabályban meghatározott célra használhatja.

Ilyen például óvodás gyerekének nevelési támogatása. Igénybe vételéhez elég a szülőnek a gyerek anyakönyvi kivonatának másolatát benyújtania. Ha gyógyszerre vagy gyógyászati segédeszközre használják fel, akkor a pénztári tag nevére kiállított számlát kell kérni a gyógyszertártól. Ez alapján megtéríti a szolgáltatást a pénztár. Igénybe vehető táppénz kiegészítéseként vagy ápolási segélyként akkor is, ha közeli hozzátartozót kell ápolni. Mód van szülési támogatás, megváltozott munkaképesség miatt kieső jövedelem pótlására is.

Ha valaki havi tízezres befizetését összegyűjti, akkor 120 ezer forintja lesz az év végén. Összesen tehát ennyit lehet a pénztáron keresztül visszaigényelni.

Biztonságos segélyezési forma

Az önsegélyező pénztárak, amelyekből negyven van, 1993 óta működnek. A döntés háttere, hogy az állam ösztönözze az embereket szociális öngondoskodásra. Például úgy, hogy a tag a befizetett összeg harminc százalékát személyijövedelemadó-kedvezményként érvényesíti. Ha valaki nyugdíj- vagy egészségpénztárban is tag, az adókedvezmény arányosan vehető igénybe. A szolgáltatások igénybevételére a belépést követő egy hónap leteltével nyílik lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!