Hírek

2004.11.04. 06:48

Keseredik a méz íze a termelők szájában

Miközben az idei méztermés elmarad a tavalyitól, a felvásárlási árak 30 százalékkal csökkentek. A legfőbb felvevő piacot, az Európai Uniót ellepte az olcsó román méz, hamarosan a kínai is megérkezik.

Németh Zsolt

Még tavaly a méhészek sikerévet zártak, az idén a kevesebbet is nehezebb eladni. A felvásárlási árak csökkentek, a hazai fogyasztás pang. Hazánk hagyományosan a német piacra exportál, de úgy tűnik még kitartanak a készletek, csekély a kereslet. Komoly kihívást jelent, hogy Romániban valóban jó minőségű mézet lehet előállítani, és az utóbbi időben az élelmiszerbiztonsági tanúsítványok is rendben vannak.

Méhészek körében lábra kapott híresztelés szerint, a kínai méz behozatali tilalmának uniós felodása dömpingár megjelenéséhez vezetett. Ezt azonban Gosztola György, a Méz Terméktanács elnöke egyértelműen cálfolta lapunk megkeresésére. Az unió valóban úgy döntött, hogy más élelmiszerek mellett mézet is szállíthat az egyesült piacra a távokeleti ország, ám az még nem érkezhetett meg, illete bevizsgálás alatt áll. Ugyanis jó két évvel ezelőtt éppen veszélyes méreganyag-tartalmuk miatt rendelt el Kínával szemben behozatali tilalmat az EU. Azt viszont határozottan szeretné elérni a terméktanács, hogy a magyar élelmiszerhatóság szigorú hazai ellenőrzésnek vesse alá az import mézet, függetlenül az EU vizsgálataitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!