Hírek

2004.11.05. 07:06

Keresztül Budapesten

BAMA

I. kerület Falfirkák
Nem csak az utcaképet rontó falfirkák eltávolítása a célja az ökormányzatnak, hanem szeretnék elérni, ne firkálhassák össze a falat. A felületek vegyszeres védelme érdekében a korábban elkülönített keretet 380 ezer forinttal megtoldották. (vs)

II. kerület Módszertani központ
A tanulási és magatartási problémával küzdő gyermekek integrált nevelésének módszertani központjává válik a Fenyves utcai iskola. A főváros a döntés végrehajtásához átcsoportosítás révén 2,7 millió forinttal járult hozzá. (vs)

III. kerület Emléktábla
Egykori lakhelyén, a III. kerületi Tímár utca 17/B szám alatti épület falán tegnap felavatták Gruber Béla festőművész emléktábláját. A művész 1936-ban született. A Képzőművészeti Főiskolán előbb Kmetty János, majd Bernáth Aurél tanítványa volt. (vs)

IV. kerület Őszi cserebere
Az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban ebben az évben utolsó alkalommal rendezik meg november 7-én az álló- és mozgóképrögzítés eszközeinek és tartozékainak börzéjét. Ha az érdeklődők ezt az alkalmat elszalasztják, a tél végéig várhatnak a következőre. (vs)

V. kerület Innovációs nap
A magyar tudomány napja keretében a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Szabadalmi Hivatal szakmai napot tartott tegnap. Magyar Bálint oktatási miniszter tartotta a bevezető előadást a hivatal Garibaldi utcai konferenciatermében. (ka)

VI. kerület Testvérvárosok Gyakorlati képzést kapnak ma A testvérvárosi kapcsolatok elvi és gyakorlati kérdései című szeminárium résztvevői. A Duna Palotában bemutatták a jövő évi pályázati kiírást is. Szó volt arról, miképpen hasznosíthatók a testvérvárosi kapcsolatok különböző európai programokban. (rv)

VII. kerület Letölthető nyomtatványok
Az önkormányzat teljesítette az elektronikus közszolgáltatások végzésére vonatkozó európai uniós ajánlások második szintjét. Az ügyintézéshez szükséges űrlapok, nyomtatványok letölthetők már az önkormányzat honlapjáról. (kg)

VIII. kerület Balassi-konferencia
Traditio renovata címmel fiatal irodalomtörténészek tartottak konferenciát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Délután pedig Apologia bibliorum – a könyvek mentsége címmel nyílt Balassi-kiállítás a Toldy Ferenc Könyvtárban. (vs)

IX. kerület Szenes Hanna emlékezete
A Holocaust Dokumentációs Központ a budapesti zsidó önmentés, cionista ellenállás hatvanadik évfordulója alkalmából november 7-én, délelőtt fél tízkor koszorút helyez el a Dózsa György úti Szenes Hanna emlékparkban. (vs)

X. kerület Díszdoktor
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen díszdoktorrá avatták Klaus Naumann nyugalmazott német tábornokot a magyar NATO-csatlakozás során tanúsított érdemeiért. (vs)

XII. kerület Emlékkiállítás
Mansfeld Péterre emlékező kiállítás nyílt a Hegyvidéki Helytörténeti és Kortárs Galéria Városmajor utcai épületében. A fiatal mártírra Lovas Pál alpolgármester emlékezett. (ka)

XIII. kerület Sportpálya
Felújítják az Újpalotai úti sporttelepet. A Göncöl utcával párhuzamosan található pálya műfüves lesz. Az Újpalotai úttal párhuzamos két pálya helyett új készül. Új világítóberendezést is felszerelnek. Várhatóan a hónap végére befejezik a munkát. (vz)

XIV. kerület Versenyzők
Pénteken 13 órakor köszöntik a polgármesteri hivatalban a zuglói paralimpikonokat. A tíz sportoló közül hárman bronzérmet nyertek Athénban. (nvzs)

XV. kerület Tiszta a kerület
Az egy hónapig tartó takarítási akcióban a civil szervezetek is kivették részüket. A Palotai Sporthorgász Egyesület 21 tagja a Horgász-tó környékén 30 köbméter sittet, 200 zsák szemetet gyűjtött össze. (vs)

XVI. kerület Felsőbb osztályba lépnek
A Holdvilág Kamaraszínházban működő Pogácsa az Arénában Színkör a Cilinder Alapfokú Művészetoktatási Iskolához tartozik. Az új évadban nemcsak a 11–18 évesek, hanem már az 5–10 év közöttiek is ismerkedni kezdhetnek a színházzal. (lma)

XVII. kerület Megemlékezések
A holokauszt áldozataira emlékeznek a hétvégén a Dózsa Művelődési Házban. Pénteken Roman Polanski filmjét vetítik. A programok ingyenesek. (tt)

XVIII. kerület A szebb kerületért
Fásításért, virágosításért díjazták a lakókat. A pályázatra csaknem száznegyvenen jelentkeztek. A harmincöt nyertes vásárlási utalványt és csomagokat kapott. (nvzs)

XIX. kerület A droghoz vezető út
Ötödik alkalommal rendezte meg a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház a szenvedélybeteg-segítők országos találkozóját. (vs)

XX. kerület Átadják
Ma délután öt órakor adják át a Csilit. A kerület nagy hagyományokkal rendelkező művelődési háza és környezete a felújítás eredményeként újjászületett. (lma)

XXI. kerület A hivatal bővítése
Megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a főváros által átadásra szánt vendéglátó-ipari középiskola épülete alkalmas-e hivatali célokra. Kiderült, nagyon magas költséggel végezhető el az átalakítás, s nem is elégítené ki az alapterület az igényeket. (vs)

XXII. kerület tanácsadás
Budafoki mikro- és kisvállalkozóknak tart pályázati tanácsadást a Budafok-Tétény Általános Ipartestület. Az érdeklődőket hétfőnként,
így november 8-án délután 4 órától is várják a Mária Terézia utca 60. szám alatt. Előzetesen jelentkezni a 06-30-228-8090-es telefonszámon lehet. (rv)

XXIII. kerület Emlékmű Jutadombon
Az ezerkilencszázötvenhatos forradalom és szabadságharc katonahőseinek tiszteletére a Honvédelmi Minisztérium, a kerületi önkormányzat, és a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) katonai szervezete emlékművet avatott fel tegnap a Jutadombon. (vz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!